June 21, 2024

Сте го слушнале терминот „крокодилски солзи“ илјада пати досега. Денеска ќе дознаете зошто луѓето велат „Крокодилски солзи“.

Тоа е фраза што значи лажно сожалување, лажно сочувство, крајно лицемерие. Човек кој се преправа дека е тажен и тажен поради нечија несреќа, а всушност тајно и се радува, кој јавно ја оплакува жртвата на сопственото насилство или интрига, се вели дека лее (или пролева) крокодилски солзи.

Има многу животни ситуации на кои се однесува овој израз, бидејќи луѓето често наместо вистинско сожалување и помош на оние кои се во неволја, бездушно и трансформативно леат крокодилски солзи. Потребно е да се каже неколку збора за тоа како настанал овој необичен израз.

Крокодилот е страшен ѕвер, крвожеден и бездушен, па чудно е што воопшто може да плаче, а камоли да сожали некого, дури и со преправање. Затоа на прв поглед е тешко да се разбере како тогаш се поврзуваат лажните солзи со крокодилот.

Сепак, постојат причини за тоа. Крокодилот навистина понекогаш плаче, но не од тага, туку затоа што солзаните и плунковните жлезди му се во блиска врска, па кога ќе го проголта пленот, рефлексно солзи, рони големи солзи.

Луѓето кои живеат во областите каде што има крокодили ја забележале оваа појава, па почнале да веруваат дека крокодилите жалат за своите жртви. Оттука, значи, изразот крокодилски солзи, што значи: „лажни солзи“, „лажно сожалување“.

Покрај крокодилските солзи, постои и терминот крокодилска смеа што значи: „лажна, неискрена смеа“.

Лесно е да се објасни како настанал овој израз. Бидејќи крокодилските солзи се „лажни солзи“, придавката крокодил го добила значењето – „лажно“, па, тогаш, лажната смеа станала – крокодилска смеа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *