July 13, 2024

Видеото објавено на Фејсбук следи по текстот: „Во моментот кога свештеникот го кажува повикот на Света Причест, тоа се разведри за секунда. Свети Василиј, Чудотворец, моли се на Бога за нас грешните!

Верниците, не само православните, секојдневно доаѓаат во Острог да се помолат над моштите на свети Василиј Острошки , кого го сметаат за исцелител на сите болни. Луѓето од целиот свет, од сите меридијани, во своите молитви му се обраќаат како голем чудотворец и Божји добротвор.

И не е невообичаено да се читаат исповедите на оние на кои молитвите им се исполниле, кои се вечно благодарни на светителот. А понекогаш се појавува видео кое дополнително го зајакнува верувањето дека манастирот во Острог е навистина посебно место на планетата.

На Фејсбук беше објавено видео кое беше придружено со зборовите: „Чудо на Острог . Во моментот кога свештеникот го кажува повикот на Света Причест, се разведри за секунда. Свети Василиј, Чудотворец, моли се на Бога за нас грешниците!”

Свети Василије Острошки бил епископ на Захумље и српски православен светител кога црквата го слави 12 мај, според Грегоријанскиот календар. Роден е во селото Мркоњиќи, Попово Поље во Херцеговина. Кога пораснал отишол во Успенскиот манастир на Пресвета Богородица во Требиње и таму се замонашил.

Прво живеел во Тврдош, а кога Турците го уништиле манастирот, се преселил во Острог каде го продолжил својот подвижнички живот, со многу топли молитви и грижа за своите верници.

Се упокои во Господа во 1671 година, а неговите чудотворни и исцелителни мошти се зачувани до ден-денес. Неговите мошти се чуваат како големи светилишта во манастирот Острог. Секоја година на тројството се одржува голем народен собир во Острог, кога доаѓаат повеќето верници, без разлика на вероисповед, барајќи исцеление во најтешките болести и маки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *