June 22, 2024

Се чини дека стресот и нервозата се составен дел од животот денес. Работата и бројните обврски околу куќата и семејството ги тераат луѓето секогаш да брзаат некаде, да доцнат и да не пристигнуваат, што создава голема нервоза.

Ова е донекаде разбирливо и оправдано, па на овие луѓе им се советува првенствено да се одморат. Сепак, постојат многу мали нешта и лоши навики кои ве прават многу нервозни. Тие понекогаш се губење време и постои голема можност вашиот мозок така да го доживее.

Некои се предизвикани од мрзеливост, па вашиот мозок испраќа сигнали да се откаже од тоа, но вие не сакате. Оттаму настанува незадоволство кое тивко тлее и пламнува, се до моментот кога на некој само затоа што ви се обратил.

За да не ве сметаат за премногу бурни од другите и да го зачувате вашето внатрешно здравје и чувството за мир, ве советуваме да ги преиспитате вашите навики и да престанете да ги правите следните пет работи.

Хедер Кент, канадска авторка, психотерапевт и специјалист за закрепнување на траума, рече дека недостатокот на енергија прави да се чувствуваме раздразливи, уморни, троми и вознемирени, како и да имаме помала толеранција за нештата. Таа додаде дека тоа може да влијае на концентрацијата, што предизвикува фрустрација.

Психотерапевтка од Санта Моника, Калифорнија, д-р Сузан Зин, вели дека одредени навики, заради среќата и душевниот мир, треба да се заменат со некои покорисни работи кои ќе ни го подобрат расположението.

Не јадете кога сте гладни, Луѓето понекогаш ја гледаат оваа основна човечка потреба како губење време, особено поради работата. Сигурно сте забележале дека кога сте гладни можете да реагирате многу бурно, па подоцна не ви е јасно зошто се случило тоа и се чувствувате виновни.
Никогаш не прескокнувајте оброци. Не само што не е добро за вашето физичко здравје, не е добро ниту за вашето ментално здравје.

Гледате вознемирувачка содржина, Ова е особено штетно пред спиење. Потоа, кога треба да ги смирите умот и телото пред спиење, ја вклучувате вашата омилена криминална серија. Оваа содржина може да предизвика некои луѓе да бидат иритирани, агресивни, па дури и депресивни.

Доколку имате навика да ја гледате серијата пред спиење и ако ве смирува, погледнете ја релаксирачката содржина. Исто така, не го скратувајте времето што треба да го поминете во спиење поради серијата.

Цел ден сте во затворен простор, Психолозите советуваат да прошетате половина час по будењето. Ова ќе биде доволно за да ги преиспитате вашите мисли и ментално да се подготвите за остатокот од денот.
Без разлика дали се работи за куќа или канцеларија, предолгото престојување во затворен простор може да ви го наруши расположението.

Освен одење, психолозите предлагаат да го одложите утринското кафе на неколку часа, а не да го правите првото нешто што ќе го испиете кога ќе станете. Кофеинот делува како стимуланс, а негативната страна е што предизвикува анксиозност или стрес. Витаминот Д е многу подобро решение за почеток на денот.

Читате негативни вести на социјалните мрежи „Постојаното читање води до зголемено чувство на раздразливост, агресија и гнев, а ние навистина сме зависни од новите вести, особено поради тековната пандемија“, рече д-р Кент.
За да ги спречите негативните ефекти, ограничете го читањето вести на еднаш или двапати дневно. Најдобар начин за тоа, според Кент, е да се информирате само наутро и навечер, а не преку ден, а истото важи и за гледање телевизија.

Одговорате на пораките веднаш штом ќе пристигнат. Доктор Жин, посочува дека луѓето во просек го проверуваат телефонот по 50 пати на ден, Тоа може да доведе до проблеми со управувањето со времето и чувство на преоптоварување, што пак води до севкупна раздразливост“, вели Тимоти Џејдер, психијатар од Невада.

Според Жинова, најдобро решение е да го чувате телефонот во друга просторија додека работите нешто, за да не ве вознемирува.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *