July 23, 2024

Сè поголем број луѓе веќе страдаат од висок крвен притисок . Експертите меѓу главните причини за оваа состојба се нередовното внесување терапија, стресот и несоодветната исхрана.

Кардиолозите и нутриционистите постојано предупредуваат за намирниците кои долгорочно се штетни по здравјето со тоа што ги затнуваат крвните садови и го зголемуваат ризикот од хипертензија. Истовремено нè советуваат менито да го збогатиме со храна која влијае на здравјето и го намалува крвниот притисок.

„Ако нема потреба од терапија, која ќе ја дијагностицираат лекарите, испробајте ја древната кинеска техника која го намалува крвниот притисок за пет минути без лекови“, предлага д-р Хансен.

Еве што да правите… Лу Хансен , доктор во московскиот фудбалски клуб Спартак, објасни дека една работа е најважна работа во кинеската медицина, а тоа е правилниот проток на крв во мускулите и ткивата, а тој често прибегнува кон овој метод.

Доколку крвта стагнира во некој дел од организмот, тогаш тоа место станува „ризично“ за развој на болеста. Проблемот се решава со овозможување проток на крв во проблематичната област и овозможување на телото да заздрави. Во тоа може да помогне масажата, особено две точки.

Првото место што треба да се „лечи“ е всушност линијата што се протега зад ушната школка сè до средината на клучната коска. Не смеете силно да ја притискате или масирате оваа линија, бидејќи тоа може да предизвика спротивен ефект. Треба нежно да го „галите“ со лесно движење на раката од врвот до дното, едвај допирајќи го со врвовите на прстите. Повторете го ова 10 пати на едната страна, а исто толку на другата страна на увото и клучната коска.

Вториот регион се наоѓа на лицето, на ниво на ушната школка, точно половина сантиметар од увото кон носот. За разлика од претходната „точка“, оваа треба да се масира малку посилно, од двете страни. Енергично заокружете ги врвовите на прстите, но не до граница на болка, важно е да почувствувате како вршите притисок на одредена точка.

„После овој едноставен петминутен третман, вашиот крвен притисок треба да падне“, заклучува тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *