July 21, 2024

Доколку храната ви се расипува побрзо од вообичаено, причината може да е несоодветната температура во фрижидерот и замрзнувачот – за првите четири степени Целзиусови или пониски се препорачува, додека за замрзнување идеалната температура е -18 степени.

Пронаоѓањето на оптимална температура во фрижидерот е клучно за да се осигурате дека вашите производи и остатоци ќе траат што е можно подолго. Во исто време, тоа е еден од најлесните начини да се спречат болестите што се пренесуваат преку храна со консумирање млеко, јајца и млечни производи со поминат рок, пишува Zadovoljna.rs .

Идеалната температура во фрижидерот е точно или под 4 ° C, а температурата на замрзнувачот треба да биде -18 ° C.
Иако некои фрижидери и замрзнувачи се опремени со секакви додатоци, тие можеби немаат вграден термометар. За среќа, термометрите за апарати се евтини и можат да се најдат во повеќето продавници за кујнски апарати, па лесно можете да ја проверите температурата во вашиот апарат.

Друга работа што може да предизвика фрустрација е замрзнувањето на храната во фрижидерот, што се случува кога ќе стане премногу ладно.
За да го решите овој проблем, проверете ги поставките за температурата на вашиот фрижидер. Производителите на уредот препорачуваат да го чувате во најладното поставување, кое обично е број пет, но доколку храната ви замрзне обидете се да ја намалите на четири.

Иако правилното замрзнување е одличен начин за складирање на производи како месото, сепак тоа влијае на вкусот, аромата, сочноста и бојата, колку подолго вашата храна е замрзната.

Дополнителните совети за чување храна во фрижидер вклучуваат отворање на вратата само кога е потребно, ширење храна за да може воздухот правилно да тече, како и следење на температурата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *