May 16, 2024

Во студениот период, многу е важно да се грижите за вашиот имунитет . Треба да се обидете да внесете што е можно повеќе витамин Ц и Д3 во вашето тело.

Повеќето луѓе мислат дека овошјето е соодветен извор на овие витамини и не грешат. Навистина го има во големи количини во овошјето.

Сепак, не се сите плодови добри, како што тврдат нутриционистите. Одредени видови овошје можат да го направат токму спротивното, па дури и да го оштетат вашиот имунитет.

Обрнете внимание следниот пат кога ќе одите во продавница. Добар избор се само оние плодови кои се сезонски.
Овошјето и зеленчукот што созреале вештачки може да го оштетат имунолошкиот систем. Според нутриционистите, грешите ако мислите дека јагодите и другите плодови карактеристични за пролет и лето, кои ги купувате во текот на зимата во маркетите, ќе имаат исто влијание врз вашето здравје како кога ќе ги купите во нивната сезона.

Со помош на разни пестициди и хемикалии се овозможува вештачко, забрзано зреење на плодовите. Сигурни сме дека не ги сакате овие пестициди во вашето тело . За да зреат овие плодови, се прскаат очекуваните бои и мириси и се полнат со разни хемиски агенси.

Затоа најдобро решение е да бидете трпеливи до следната сезона за пролетните и летните плодови. Само тогаш ќе бидете сигурни дека го земате производот што го сакате.

Со внесување на овие хемикалии во текот на подолг временски период, му штетите на вашето тело.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *