April 22, 2024

Кога кашламе, киваме или зборуваме, исфрламе до 20.000 микроби, предупредуваат експертите

Воздух во затворените простории е во просек десет пати по „загаден“ од надвор, бидејќи додека кашламе, киваме или зборуваме исфрламе меѓу 10.000 и 20.000 капки кои содржат микроорганизми кои предизвикуваат многу респираторни заболувања, предупредуваат експертите.

Со пандемијата на коронавирус, проблемот со безбедноста на воздухот дојде до израз, а според Светската здравствена организација (СЗО), дури 90 отсто од регистрираните заразни болести се пренесуваат со капки во воздухот.

Експертите велат дека преносот преку воздухот се случува кога вдишуваме вирус или бактерија од честички кои можат да лебдат во воздухот со часови, додека помалите капки можат да се шират на поголема површина.

Носители на инфекција, Проф. Д-р Нада Куљиќ Капулица за Курир вели дека во капките кои ги исфрламе додека зборуваме, дишеме, киваме или кашламе се наоѓаат различни микроорганизми и дека нивната концентрација е многу поголема во затворен простор.

Човекот има огромен број на добри и лоши микроорганизми во телото, кои предизвикуваат многу респираторни заболувања, вклучително и коронавирус.

Има луѓе кои носат лоши микроорганизми, но немаат никакви симптоми на инфекција, а се класифицирани како асимптоматски случаи. Таков е случајот со ковидот, така што имаме многу асимптоматски случаи на инфекција – вели д-р Куљиќ и додава дека тие иако се асимптоматски, може да предизвикаат болест кај друго лице со кое биле во контакт.

Експертите предупредуваат дека секој внатрешен простор е погодна средина за размножување на микроорганизми и дека е неопходно постоење на уреди и системи за дезинфекција на воздухот за да се запре растот на микробите.

Според неа, воздухот во затворен простор каде што живеат повеќе луѓе е позагаден поради сите микроорганизми, па таа постојано инсистира на вентилација.

Тоа е една од мерките за заштита од инфекција со разни вируси, вклучително и Ковид. Во сите простории често треба да ги отворите прозорците и да ги пуштате микробите надвор, бидејќи концентрацијата на микробите е многу помала на отворено – вели проф. д-р Куљиќ Капулица:

Една од главните мерки за заштита е носење маска и држење на дистанца. Маските се задолжителни за време на пандемијата на корона и играат клучна улога во заштитата. Сè додека секојдневно имаме по еден починат од коронавирус и еден пациент на респиратор, мораме да носиме маски бидејќи ова е светска пандемија и луѓето по две години борба на лекарите мора да го сфатат тоа.

Ковид ја подигна свеста на луѓето дека има многу поголеми шанси да се заразат во затворени простории доколку не ги почитуваат пропишаните епидемиски мерки. Маските се оние кои ги штитат микробите од пренесување на друго лице во околината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *