April 10, 2024

Не брзајте да станете нечиј најдобар пријател веднаш. Таков однос не може да се лажира – бара добра основа, а тоа е искреност, разбирање, и поддршка.

Пријателството е суштински дел од животот на секого. Среќни се оние кои имаат вистински пријатели, бидејќи вистинското пријателство се разликува од обичното. Вистинскиот пријател останува со вас и во добро и во зло. Тие држат незаборавни лекции кои често ни го менуваат животот, а една од првите е како да ги сакаме оние кои не се наше семејство, туку стануваат членови на нашето семејство. Не е лесно да ги пронајдеме, а нивното стекнување и препознавање ќе ни го каже срцето, но и безбројните искуства кои веќе сме ги имале со други луѓе.

Заслужен статус. Секој има личност која знае да ги утеши во моменти на неволја и несигурност. Вистинскиот пријател никогаш не не осудува, ниту веднаш ни кажува дека сме делумно виновни што нешто ни се случува. Знае кога да каже нешто и трезвено размислува. Му доверуваме незгодни проблеми и мали тајни кои не му ги доверуваме на нашето семејство, бидејќи знаеме дека ќе не слушаат и дека нема да кажат никому за тоа – сè останува меѓу нас. И тоа е најдобриот тест за вистинско пријателство. Таков човек е ист и кога си присутен и кога не си. Тој не зборува лошо за вас кога не сте заедно и ве брани без двоумење ако тоа го прават другите. Таа е лојална и можете да се потпрете на него среде ден и среде ноќ. Дали е мал?

Како се стекнува. Вистинскиот пријател доаѓа во нашите животи ненадејно, случајно, со среќни околности. Луѓето често се заљубуваат без некоја голема причина, едноставно чувствуваат дека нашле сродна душа со која делат слични погледи за животот. Сепак, вистинското пријателство се гради од мали или големи споделени спомени преку кои се гледа дека особините, карактерот и личноста ги зближуваат или раздвојуваат луѓето. Некој не воодушевува со своите постапки и тогаш правиме се за да го задржиме со нас, од восхит и почит. Ако чувствуваме дека тоа е взаемно, на добар пат сме …

Како да препознаете, вистинскиот пријател не прифаќа такви какви што сме, без да се обидува да не промени. Тој е првиот на кого му се обраќаме во тешките моменти и доколку проблемот не се реши во кругот на семејството. Со него славиме кога нешто ќе постигнеме, нè поттикнува да правиме подобро кога грешиме, нè теши кога тагуваме… И што е најважно, ќе ни ја каже вистината за некои наши постапки, дури и ако не не ми се допаѓа таа вистина. Тој не нè осудува, но е целосно искрен. Уште еден сигурен знак за ваквото пријателство е дека далечината и невидливоста не му можат ништо – кога ќе се сретнеме по неколку месеци или години, сè е исто како да сме се виделе вчера. Причината е што таквите врски не се базираат на лажни мотиви, туку несебично се нудат себеси.

Пријател кој не разбира, често сме полни со стравови во животот, се плашиме и се сомневаме во себе, постојано сме загрижени… Тензиите можат да бидат поврзани со работата, семејството, емотивните односи во кои влегуваме, а тешко ни е да им се довериме на оние кои се дел од проблемот. Затоа имаме пријател на кој можеме да му кажеме се без срам, некој кој успева да ги отфрли сомнежите и да ги отфрли стравовите и дилемите. Нему му е јасно што точно не мачи, па ќе ни помогне да ги поставиме работите на вистински начин за да се опуштиме и да се чувствуваме побезбедни.

Пријател кој нè засмејува, скапоцени се оние пријатели кои имаат дарба да не забавуваат, да не насмеат и да се опуштиме, да ни помогнат да видиме сè од посветла страна и да ни ја покажат подобрата страна на животот. Тие многу добро знаат што нè мачи и зошто, но го избираат најдобриот начин да не извлечат од сиромашните со смеа, што е одличен начин да се поттикне и подигне моралот.

СЕКОГАШ НА КОНТАКТ, Во време кога трае короната, луѓето се повеќе во изолација, а поради тешките обврски и многу работа можеби ќе имаат помалку време да се видат. Некои се заковани за куќата поради старост или болест, па затоа имаат мал контакт со другите. И во такви ситуации, вистинските пријатели не се откажуваат еден од друг. Дури и телефонски повик, разговор преку Viber или Skype може да го компензира физичкото растојание, кое нема да трае вечно. Важно е да не изгубите контакт и да знаете дека размислувате за нив. Чувството на взаемна љубов и почит меѓу двајца пријатели е непроценливо!

Пријател со вистински совет, Вистински благослов е да се има некој кој има големо животно искуство за пријател, што значи дека тоа е личност која живеела интересен живот и се уште е подготвена за нови предизвици. Најдобрите совети се даваат од вакви луѓе, а најчесто се слушаат токму кога и кога не ги бараме. Искусниот пријател ќе го препознае проблемот и ќе не советува недискретно, не наметнувајќи го сопственото мислење и дозволувајќи да учиме од нивното искуство или мислење.

Пријател што влече напред, во оваа група на големи пријателства често влегуваат колеги од работа, кога колегијалноста се развива во нешто повеќе. Тие знаат како работиме и нашата вредност подобро од другите. Секогаш ќе прави се за да биде попродуктивен и поангажиран на вистински начин за да ја заврши работата. Тие го наоѓаат и најдобриот начин да не мотивираат, бидејќи нè познаваат. Пријателите од работа се дупло поголеми, затоа што ги имаме и во приватниот живот. Секоја стресна ситуација кај нив полесно се надминува бидејќи се сојузници и вредат како да сме добиле награда во игрите на среќа.

Пријател над пријатели, без разлика дали се познаваме од мали или се познаваме само една година, тој може да ни биде кум или автомеханичар, кума или фризер – најдобриот и вистински пријател сам го избира. Секогаш е таму кога треба, „кога доаѓаат тешки денови и сите пријатели си заминуваат“.

Не пие само кафе или се смее со него, стигнува секогаш кога ќе чкрипи, ќе скокне кога ќе ни снема пари, кога треба да трча, транспортира, носи, храни, набавува, за свадби и погреби. Му замеруваме, го фалиме и плачеме да не не видат другите. Убаво е кога молчиме затоа што се разбираме без многу зборови – знае како се чувствуваме штом не погледне.

Пријателството е возвратено, поради сето горенаведено – да ги заштитиме нашите пријатели така што ќе се однесуваме кон нив како што се однесуваат кон нас. Нема земање без давање. Мораме да им го дадеме најскапоценото нешто што го имаме: времето. Да се ​​справиме со нив, да размислиме што им се случува, да одговориме на секој повик, да ги поддржуваме во се, но навистина, не површно. Да не собираме познаници, да се дружиме. Ајде да имаме само една вистинска – тоа е доволно за цел живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *