July 18, 2024

Young woman looking down, horrified

Дадилките решиле да ги претстават сите ситуации со кои се соочуваат и какви снобски барања и очекувања имаат нивните родители. а капка во кофа е моментот кога една од дадилките напишала дека нејзиното дете вели „ти си нашата слугинка“. чаша.

Дадилка или куќна помошничка е полемика која се случила во група на Фејсбук откако една од дадилките ги споделила своите искуства, а потоа следела лавина од коментари и признанија.

Се грижам за деца повеќе од 15 години и го потпишувам секој напишан збор. Претежно имав добри искуства со семејства, но имаше и помалку убави, имаше секакви понуди. Се сеќавам дека една девојка од семејството каде што се грижев за неа и бебето ми кажа дека морам да ја слушам затоа што сум нивна слугинка… А најлошо од се е што често не третираат така – коментар од една од дадилките што запрепасти многумина.

Да се ​​биде добра дадилка не е лесна задача. Чувањето деца е многу одговорна работа и подразбира висока посветеност и одговорност, а судејќи по најавата која започна преку исповеди, родителите често очекуваат многу повеќе, односно вршење работи кои не се во доменот на опишување на работата дадилка.

Веќе некое време ги читам вашите огласи и не можам да не коментирам. Оваа прекрасна работа ја работам повеќе од 15 години и мислам дека имам право да коментирам од ваков вид. Во последно време вие ​​родителите очекувате да бидеме и дадилки и перачки и пералки и готвачи и домаќини и добавувачи.

Ги носиме децата на шишање, на лекар, на тренинзи, со нив правиме домашни задачи… Па, ние не сме баби и мајки на вашите деца, туку дадилки. Се знае што е работата на дадилката, а што не – тоа е почеток на огласот од кој тргна се.

И дали се знае што е работа дадилка, а што не? Некои од карактеристиките што треба да ги има добрата дадилка се страста за работа со деца и вистинските интереси за благосостојбата и развојот на децата, како и трпение, љубезност, комуникација, снаодливост, приспособливост, способност за работа под притисок и допаѓа.

Но, недоразбирањата се случуваат кога очекувањата на родителите го надминуваат опсегот на работата на дадилката, односно кога очекуваат да ја завршат работата што вообичаено ја работат домаќинките. Покрај тоа, многумина се жалат дека се скапи.

Едноставно е така. Јас сум дадилка околу 20 години и последниве 8 години сум во прекрасно семејство, каде и двајцата родители се нормални, разумни луѓе. Некогаш ме прашуваа за сè.

Во разговорот мајката на петмесечно бебе ми кажува што да правам…готвам, рендам, пеглам, велам, а детето? А таа ми рече, епа ја дојам, што би направила со неа? О, добро, реков, потребна ви е домашна помошничка, а не дадилка – наведе оваа дадилка понатаму во коментар во кој го сподели своето искуство.

Она што се наметнува како заклучок во голем дел од коментарите е дека треба да се прецизира апсолутно секој детал за да нема недоразбирања.

Со оглед на тоа дека родителите се повеќе се преоптоваруваат со работа и дека во текот на работната недела имаат се помалку време соодветно да им се посветат на децата, работата дадилка станува една од најбараните во денешно време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *