May 17, 2024

Идеално е да изберете душек кој е средно тврд до мек, бидејќи го ублажува притисокот. Исто така, за болки во грбот, добро е да се стави перница меѓу колената – помага да се исправи ‘рбетот.

Спиењето на страна е најидеалната положба за спиење за оние кои сакаат да ја намалат болката во грбот, да го поддржат ‘рбетот и да го намалат рефлуксот на киселина во желудникот.

Ова е најздравата поза – изјави Нарван Амини, модерен експерт за спиење од Велика Британија, додавајќи дека спиењето на стомак е најлошиот можен избор – оваа поза дефинитивно треба да се избегнува.

Забележува дека е идеално да се избере душек кој е средно тврд до мек, бидејќи го ублажува притисокот. А за болки во грбот, добро е да ставите перница меѓу колената – помага да се исправи кичмата.

Таа откри уште еден детал: „Спиењето на десната страна ќе ви помогне да заспиете побрзо“, пренесува Дејли Меил.
Нејзиниот колега др. Џенет Кенеди додаде дека тоа е добра поза за ‘рбетот и спиење на грб, „но таа поза ја зголемува можноста за ‘рчење“.

И таа се согласува дека спиењето на стомак е најлошата опција бидејќи создава непријатен притисок на вратот и грбот. Ставањето перница под глава може да ви помогне, но сепак не е поза во која е пожелно да спиете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *