July 18, 2024

Семките од кајсија се сметаат за еден од најмоќните лекови кои можат да се најдат во природата. И сето тоа затоа што содржи витамин Б17.

Што е витамин Б17, Витаминот Б17 (лаетрил, амигдалин) е природна состојка, која се наоѓа во многу намирници. Амигдалин првпат бил откриен во 1830 година во горчлив бадем.

Витаминот Б17 во поголеми количини може да се најде во … диви капини; цреши; рибизли; семки од јаболка , круша и слива ; семки од кајсија, праска и нектарина; бобу, бадеми; кашу ореви ; Австралиски орев (макадамија).

Достапен е во нешто помали количини во …; суво грозје; дуњи; јагоди; ленено семе; просо, јачмен, леќата; црвен грав… Сепак, најголема концентрација на витамин Б17 има во семките од кајсијата.

Како да се користи витамин Б17 За да спречите многу сериозни болести, доволно е редовно да јадете храна богата со витамин Б17. На пример, ако јадете три јаболка со семки дневно, ќе го снабдите организмот со доволно количество Б17 за дневни потреби.

Што се однесува до конзумирањето на семки од кајсии , здравиот разум налага да не јадеме повеќе одеднаш отколку што би јаделе свежи кајсии.

Така, кога јадете кајсии, ја кршите коската и џвакате јадро од семката. Генерално, се препорачува да се консумираат 5-7 семки од кајсија дневно.

Се препорачува да не земате повеќе од 35 семки од кајсии дневно. За терапевтски цели, лаетрилот може да се внесе во телото со конзумирање на семки или масло од кајсија, или во таблети и инјекции на летрил. Б 17 навистина може да се нарече витаминска боmба која може да помогне во зајакнувањето на телото кое се бори против сериозни болести.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *