May 17, 2024

Тие можат да бидат природни или вештачки, во зависност од тоа дали се добиени од цревата животни или на индустриски начин , со производство од различни материјали. Предности и недостатоци постојат и во двата случаи.

Од природни црева, можете да најдете говедско, свинско, телешко, овчо и коњски црева подредени по вид и големина (дијаметар, калибар) и спакувани во пакувања со одредена должина.

Сите тенко и дебело црево на говедата и свињите, вклучително и свинскиот стомак, се користат како обвивки за колбаси. Тенките телешки и свински црева одат во форма на многу свиоци, како венец околу дебелото црево. Од овчите црева, само тенкото црево (овча ситинг) и слепото црево се користат како обвивки. Другите не се користат бидејќи се слаби како обвивки.

Цревата, кои ќе се користат како обвивки за колбаси, треба да се отстранат од абдоминалната празнина веднаш. Најпрво тапо се одвојуваат од задникот (мезентериумот) на кој виси тенкото црево, се ставаат на маса и се делат на типови: тенко, дебело црево итн. Треба да се отстрани масното ткиво, кое се наоѓа на местото каде што цревата биле поврзани со потпората. Потоа се чистат цревата. Чистењето на свинското црево започнува со тенкото црево, а желудникот обично се третира на крајот.

Цревата се фаќаат на средина и содржината се истиснува од двете страни, па се оставаат во млака вода да омекне слузта во нив. Тие стојат во водата додека се обработуваат другите црева, околу 1 до 2 часа. Извадени од водата, тенките црева се ставаат на маса и врз нив се влече тапата страна, со лесен притисок. Т.н “Слабеење” – отстранување на слуз и цревна слузница.

Ладна вода се истура во исчистеното црево преку инка или се шири со прстите за да се измие слузот. Вака подготвеното црево во одредена должина се врзува на едниот крај, а другиот крај се навлекува – се превиткува од левата страна за полнење. Наполнетото црево, со одредена должина (од 1 до 2 m или подолго) се отстранува од инката и се врзува.

После тоа, фатете го на две места, по саканата должина на колбасот и вртете го два до три пати итн. Цревото треба да се сврти во иста насока до крај. Така добиваме колбаси долги 16, 18, 20 см или некоја друга должина. Доколку цревата се остават на подолго складирање, се посолуваат, и се ставаат во соодветен сад (тегла). Да се ​​чува на ладно место, во фрижидер на температура над 0°C. Цревото се користи за срем, скара и други колбаси.

Големото црево (и слепото црево) се чисти и се мие од неговата содржина и се врти со прстите на отворениот крај, а потоа се става во вода и, на тој начин се извиткува, се поместува нагоре и надолу, што овозможува да се заврти измиениот дел од цревата. наопаку. Внатрешноста доаѓа однадвор, а надворешноста внатре. Превртените црева се мијат во топла вода и се посолуваат. Пред употреба, се мие со сол и се сече на парчиња со потребната должина (50 см или повеќе).

Постапката е слична кога се користи додатокот како обвивка за колбас. Старите мајстори практикувале, освен во тенкото црево на свињите, кога ќе се посолат, да додаваат кромид во други црева за да го изгубат специфичниот мирис што го имаат цревата.

Според податоците од литературата, свинските црева се долги од 19 до 26 m или во просек 24 m, од кои 16 до 20 m се тенко црево и дебели околу 4 m. Должината на говедските црева се движи од 39 до 63 m, во зависност од големината на животното, од кои 40 до 49 m паѓаат на резервоарот, со просечна ширина од 5 до 6 cm. Цревата се долги околу 6,4 до 11 m и широки 10 до 12 cm. Апендиксот е долг од 0,5 до 0,6 см и широк од 10 до 12 см. Тенковите црева на овците се долги 21 до 34 m и широки околу 2 cm.

Вештачките црева имаат предност што хигиената е поприсутна, тие немаат мирис, а ширината на цревото е стандардна. Можат да се направат во најразлични облици, големини и бои, со повеќе или помалку можност за растегнување и собирање, со поголема отпорност на топлина итн. Најпознати се „Натурин“ и „Кутизин“, направени од колагено сврзно ткиво (кожа) и тетиви на заклани животни. Се користат во производството на сите видови колбаси кои можат да се јадат со обвивка. Се користат и целулозни обвивки, црева за сода и сл.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *