April 10, 2024

Студијата спроведена од научници од Универзитетот во Северна Каролина стана важна алка во проучувањето на ефектите на различни супстанции врз развојот на менталната активност кај децата.

Традиционално се верува дека рибата треба да јадат децата поради фактот што содржи голема количина на фосфор , што е добро за мозокот.

Меѓутоа, американските научници открија дека не е корисна само оваа супстанца. Омега-3 масните киселини , поточно, декосахексаеноичната киселина (DHA), имаат директно влијание врз развојот на активноста на мозокот.

DHA е една од двете омега-3 масни киселини, кои сочинуваат 20 проценти од мембраните на нервните клетки. Киселините играат клучна улога во преносот на сигналите помеѓу нервните клетки, а кога се ниски, овие процеси се побавни. Сето ова е исклучително важно за интелектот.

Истражувањата покажаа дека децата кои имаат ниска содржина на омега-3 на возраст меѓу 7 и 12 години имаат поголема веројатност да бидат полоши на училиште од другите. На оваа возраст, важно е да се обезбеди телото со потребните хранливи материи, бидејќи мозочните структури кои се важни за менталната активност се реформатираат.

Човечкото тело не може само да произведува омега-3 масни киселини, како што се витамините. А тоа значи дека тие треба да се внесуваат преку храната. Во природата, речиси единствениот извор на овие киселини се морските плодови. Малку од овие масни киселини се наоѓаат во морските алги и морските плодови, но нивниот главен извор е рибата која живее во ладни води.

Постојат препарати од омега-3 киселини, но секако е подобро да се внесуваат во организмот „природно“, односно преку храната. Нивниот најбогат извор е конзервиран црн дроб на треска во сопствен сок (т.е. во сопствено масло). 100 грама од ова масло содржи повеќе од 30 грама омега-3 киселини, во самиот црн дроб има 10-25 грама. Односно, на детето му требаат само 2,5-5 грама црн дроб или 1,5 грама масло дневно.

Тоа значи дека треба само да додадете малку масло или оваа риба во салата, прилог или друго јадење за да ја добиете целосната дневна доза на омега-3 киселини. За развој на интелектот на детето му препорачува неколку пати неделно да има „ден на риба“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *