June 16, 2024

Немате поим за каква магија се способни овие предмети од Баб Ванѓа…

-Мед
Ванѓа велеше: „Мед во куќата – просперитет во куќата“. Од памтивек се верува дека луѓето сакаат мед дома. Ова се невидливи суштества кои го чуваат мирот и удобноста на вашиот дом.

-Потковица на влезот – за среќа
Првиот предмет што мудрата баба Ванѓа го именуваше е потковицата. Таа рече: „Чувајте потковица на влезот за среќа и успехот ќе го најде патот до вашиот дом, коњот секогаш носи среќа, а коњот тоа што му треба – потковица“.

-Урма и врба
Познатата баба Ванѓа рекла: „Дланка од семето расте. Нека те заштити и чува твојот дом и секогаш да Го славиш Христа. Врба да се чува дома од година во година, од година во година. Тоа ќе донесе добрина, богатство и успех во сите ваши напори. Вашиот прв пријател и помошник. „
Засади семе од палма и нека расте. Се верува дека урмата е свето растение кое го чисти домот, го поттикнува ширењето на добрината и чистотата, ја отфрла нечистотијата.

-Сапун
За сапунот Ванѓа вели: „Живеете брзо, се плашите да не успеете со време и всушност работите ги сфаќате површно. Дали ви пречи да потрошите неколку минути обидувајќи се да размислите за суштината на работите кои толку често се дел од секојдневниот живот?

-Лук
Ставете лук во аголот на заедничката просторија во близина на таванот за да ги одвратите злите духови:
„Ако сакате да се заштитите себе си и вашата куќа од лекции и зли духови, исплашете ги со лук. Не го сакаат и се плашат, а во куќата каде што има лук, ѓаволот никогаш не може да остане. Како што се појави, така брзо ќе побегне“.

-Икона
Одете во продавницата на црквата и изберете икона што ќе ви стане помошник за живот. Можете да размислите за вашиот избор, но најдобро е да ги погледнете иконите и да ја изберете онаа што ви носи најмногу радост“, вели Ванѓа.
Иконата ќе ви биде верен пријател и во тешка ситуација ќе ве утеши, ќе донесе надеж и радост во тагата, а ќе ги смири емоциите. Главната работа е да се свртите со целото срце кон иконата наместо да ја користите за да ги задоволите вашите потреби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *