June 25, 2024

Има една грешка што ја прават зрелите жени во љубовта.
Ја знаете онаа стара изрека: „Се заљуби и полуде…“ Токму тоа се случува. Имено, кога жена во педесетите или шеесетите ќе се заљуби, тоа е во ред, но зошто тогаш ја менува својата личност? Што се случува со тоа? Зошто наеднаш почнува да „чврчоре“, да се кикоти, да флертува?

Има постари жени кои избираат самотија и тоа не е осаменост. Тие имаат други цели кои секој од нас мора да ги почитува. Нејзиниот избор е осаменоста.

Сепак, чести се примерите на жени во подоцнежна возраст кои повторно се „заљубуваат“ по пропаѓањето на нивниот брак. Забораваат колку години имаат. Често го губат достоинството што им го носат годините. Стануваат деца, флертуваат, се „губат“ во љубовната игра. Таквото детско однесување станува одбивно. Нејзиниот лик станува комичен.

Секоја од овие дами треба да знае едно: среќата во љубовта во зрелоста ја наоѓаат само оние жени кои не ја губат својата личност. Не се трудат да изгледаат помлади, не зборуваат со тенок глас, не го менуваат драстично својот изглед.

Кој ги прифаќа неговите години како награда со кралско достоинство, кој се однесува кон себе со почит – и другите ќе се однесуваат кон него на ист начин.

Таквите луѓе многу побрзо наоѓаат нова љубов отколку оние жени кои нагло се менуваат, губат во таа потрага по љубов. Зашто, главен услов за среќа е приспособувањето кон себе, како што веруваа старите Скандинавци.

Можете да го разубавите својот изглед, да се средите, но не се менувајте. Запомнете го вашето име, вашата возраст, вашите достигнувања, вашите искушенија – тоа е единствениот начин да најдете лична среќа. И кога ќе ја пронајдете личната среќа, ќе дојде и љубовта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *