June 19, 2024

Тешко е да се види поголемата слика на сопствениот живот ако сте заглавени во секојдневниот живот, преоптоварени или ако имате премногу семејни обврски. Сепак, можеби овие зборови на поискусните луѓе, кои веќе поминале низ сето тоа, ве натераат да размислите и да ви помогнат да разберете дека животот нема реприза, кои се приоритетите и дека треба да уживате во моментот.

Можеби ќе имате долг живот, или животот ќе ви биде краток – кој знае. Но, во секој случај, ќе зажалите што не се грижите подобро за себе во младоста.

Работите се само нешта. Немојте да бидете опседнати со материјални работи, ценете го времето и искуството.
Љубомората ги уништува врските. Верувај на својата друга половина, затоа што на кој друг ќе му веруваш?

Најважната личност во вашиот живот е личноста која се согласила да го сподели својот живот со вас. Така се однесуваш со неа.

Луѓето секогаш велат: „Погрижи се да добиеш работа каде што ќе го работиш тоа што го сакаш!“ Но, тоа не е најдобриот совет. Вистинската работа е онаа што ја сакаш неколку дена, ја поднесуваш другите денови, а сепак си ги плаќаш сметките. Речиси никој нема работа што ја сака секој ден.

Годините минуваат додека да трепнеш. Не стапувајте во брак премногу млади. Живеј го својот живот. Патуваш. Се справуваш со се. Без разлика колку пари имате. Спакувајте ги куферите и одете каде што можете да си дозволите. Додека никој не зависи од вас, не купувајте работи. Нема работи. Погледнете го светот!

Не го сфаќајте животот сериозно. Дури и ако работите ви изгледаат мрачни и безнадежни, обидете се да се смеете на тоа колку е глупав животот.

Вистински пријател ќе дојде до трчање ако му се јавите во два часот наутро. Сите останати се само познаник.
Децата растат пребрзо. Искористете го максимумот од времето што го поминувате со нив.

Никој никогаш не умрел жалејќи што не направил повеќе. Бидете вредни, но не ставајте ја работата пред семејството, пријателите или себеси.

Јадете и вежбајте како да сте дијабетичар и да имате срцев удар – никогаш нема станете такви.
Ова можеби не е толку длабоко како другите, но важно е: исчистете ги забите со конец, проблемите со забите се страшни.

Не земајте ничии совети како заповед. Можете да побарате совет од некој што го почитувате, но потоа размислете за вашата ситуација и донесете ја вашата одлука.

Зглобовите што ги повредивте денес ќе ви се одмаздат подоцна. Дури и ако мислите дека целосно сте закрепнале.
Имаме само една шанса на оваа планета. Немојте да се разбудите и да сфатите дека имате 60 години без да ги правите работите за кои сонувавте.

Наместо да праќате порака, земете го телефонот и повикајте некого. Јави се на мајка ти, не зборувај за ништо посебно. Ова се моменти кои треба да се ценат.

Плаќајте сметки и избегнувајте долгови. Ако сонувате дека сте некој или правите нешто што ви изгледа невозможно, обидете се. Со возраста и како што станувате одговорни за другите луѓе, тоа ќе станува се повеќе и повеќе недостижно.

Кога ќе сретнете некого за прв пат, застанете и сфатете дека навистина не знаете ништо за него. Гледате раса, пол, возраст, облека. Заборавете на сето тоа. Не знаеш ништо. Овие претпоставки се засноваат на предрасуди кои се појавуваат во вашата глава бидејќи вашиот мозок сака категории и тие го ограничуваат вашиот живот и животите на другите луѓе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *