June 23, 2024

Вибрациите што ги создава мачката додека преде делуваат како вистински седатив на човечкиот нервен систем , па нивните сопственици се опуштаат од секојдневната напнатост и стрес.

Близината до домашни миленици го подобрува расположението со нив сме повесели и опуштени, што не прави помалку подложни на стресот и болестите што тој ги предизвикува.

Интересно е што членовите на семејството кои имаат домашно милениче се повеќе меѓусебно поврзани и многу полесно и побрзо ги решаваат конфликтите. Исто така, домашните миленици ја исполнуваат човечката потреба за допир, нежност и галење, што особено им недостига кај постарите и осамени луѓе.

Студијата на австралискиот медицински истражувачки институт Бејкер, во која беа вклучени околу 6.000 испитаници, покажа дека луѓето кои во просек чуваат домашни миленици имаат понизок крвен притисок и понизок холестерол во крвта, така што тие се помалку изложени на ризик од срцев удар и други срцеви и крвни болести. .

Лековити својства на предење на мачки. При изборот на домашно милениче, оние кои претпочитаат мачка отколку куче, мора да го истакнат предењето на мачката. Навистина, тој специфичен звук не само што смирува туку и не враќа во минатото кога куќа без мачка и камин беше незамислива. Кога имавме помалку материјални добра и повеќе психички мир, времето изгледаше бескрајно долго – додека огнот крцкаше во шпоретот, пламенот трепереше во керозинската ламба, снегот дуваше надвор, а мачката тивко се вртеше…

Го намалува стресот. Вибрациите што ги создава мачката додека преде делуваат како седатив на човечкиот нервен систем и на тој начин го смируваат. На овој начин се намалуваат дневната напнатост и нивото на стрес.

Сепак, предењето на мачката не е секогаш исто. По многу истражувања, научниците дошле до заклучок дека се разликува кога станува збор за уживање или предупредување на сопственикот за одредена болест . А кога веќе ќе ја почувствуваат болеста, нивното вртење ќе зависи од видот на болеста, покажа студијата која се занимава со оваа појава.

Погодно за астматичари. Се верува дека фреквенциите на предење на мачки се корисни и за респираторните органи , од кои најмногу имаат корист астматичарите. Има сведоштва на хронични астматичари кои се здобиле со мачка токму поради таа болест, дека оттогаш многу ја намалиле количината на лекови. Секако, условот е да не сте алергични на влакна од мачки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *