April 16, 2024

Секогаш е интересно да се слушнат впечатоците на странците за нашиот народ и нашата земја, особено кога станува збор за емотивните врски. Србинките многу добро знаат какви сопрузи и момчиња се Србите, но што е со дамите кои не се од овие простори – како ги доживуваат?

Неодамна на профилот на Јутјуб „Dating Beyond Borders“ се појави интересно видео во кое Криста од Америка и Немања од Србија зборуваат за нивната врска. Низ неколку ситуации се обидоа да илустрираат како изгледа љубовта со Србин од гледна точка на Американка.

“Мачо, доминантен, тврдоглав. Сакаш традиционален маж кој е главен? Тоа се Срби”, пишува Криста на самиот почеток.
Секако, таа не ја пропушти приликата да покаже колку им е важна храната на Србите, особено месните специјалитети, а тоа го покажа преку една излетничка средба.

Криста е вегетаријанка, па донесе полна корпа со салати, а Немања, како и секој вистински Србин, е љубител на месо – ќебапи, плескавици, колбаси, караѓорѓев стек.

“Вегетаријанец. Сум слушнал за тоа. Едноставно сеуште не си го пробала вистинското месо. Пробај го ова. Ајде, пробај. Пробај го ќебапот”, ѝ вели на шега.

Србите сакаат да јадат. Храната е голем дел од нивната култура. Српските оброци се обилни. Месото е незаменливо. Бидете подготвени да се забавувате со некој кој може да јаде астрономски порции месо во еден оброк“, рече Криста.

Овој пар потоа на сликовит начин објаснува како изгледа во пракса кога Србите се плашат од промаја повеќе од се на светот! Исто така, прикажуваат уште еден мотив кој редовно се користи во српските домаќинства – ракијата како лек за се!

„Земи, ќе ти ја убиe секоја бактерија во телото“, ѝ вели Немања на својата избраничка, нудејќи ѝ голтка ракија.
Оваа Американка истакна и дека Србите немаат пазење, и дека без двоумење кажуваат се што им е на ум.

Србите се максимално директни. Тој многу брзо ќе каже нешто и нема да го повлече зборот. Нема лицемерие кога излегувате со маж од Србија и тој ќе ве почитува ако се однесувате на ист начин. Тој сака кога сте покажете ја вашата женствена страна – облечете високи потпетици, фустан, шминка и слично. Но, имајте на ум дека Србите можат да бидат темпераментни, заштитнички и љубоморни“ , рече таа.

Секако, Криста го заврши видеото со сцена која верно опишува колку Србите сакаат да се забавуваат и да „заглавуваат“ до раните утрински часови.

„Белград со причина е наречен град на забавата. Србите се забавуваат како да нема утре. Забавите не завршуваат додека не се исцеди секој атом радост од ноќта“ , заклучи таа.

Дали се согласувате со нејзините заклучоци?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *