April 16, 2024

Надуеноста и гасовите се проблем со кој се соочуваат многумина и со кои се исклучително непријатни. Но, тоа не е нерешлив проблем, а гастроентерологот д-р Воислав Перишиќ за К1 откри која е причината за надуеност во 75% од случаите!

Во 75 отсто од случаите гасовите во цревата се резултат на ферментација на храната. Ферментираат јаглехидратите кои не се скробни, кои се нескробни ферментирачки јаглехидрати, а ако не се доволно сварени, тогаш имаме ѓубре во желудникот. Тоа се 16 проценти од луѓето“.

Д-р Перишиќ вели дека овие проблеми можат да бидат крајно непријатни, но решението може да се крие во исфрлањето на храната која најчесто предизвикува проблем.

„Храна која има нескробни ферментирачки јаглехидрати – јаболка, круши, сливи, цреши, грав, грашок, боранија, мед, чај од камилица, млеко со лактоза.

Бананите ги немаат овие јаглехидрати, лубениците ги немаат, компирите, лиснатиот зеленчук… Ниту едно месо не ве надува. „Јаболкото е кралица на овошјето, но може да биде голем проблем“, рече тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *