May 17, 2024

ЈИ има 34 години и работел како келнер во Србија. Се обидувал на секој начин да се снајде кога работата му престанала поради короната, но проблемите го натерале да оди во фабрика за риби на Алјаска и да работи цела сезона. Тој навистина заработил многу пари, но тоа што го доживеал не би сакал да му се повтори. Ако не мора, никогаш повеќе нема да го напушти семејството.

Пред да заминам на Алјаска се занимавав со угостителство, но немав никаква врска со риба во мојот живот. Работев во кафулиња, клубови, ноќни клубови и ресторани како келнер. Имав добра и профитабилна работа во Србија, но потоа изби пандемија на корона вирус.

Работата престана и можам да кажам дека немам направено никакви пари речиси една година. Бев принуден да барам алтернатива. Слушнав од еден пријател за бизнисот со преработка на риба во Алјаска. Отишол таму и успеал да заработи доволно за да живее во Србија. Тоа беше и мојата намера. Да заработам нешто од кое ќе можам да живеам барем малку. А од другите луѓе што беа, слушнав какво е нивното искуство и решив сам да се вклучам во тоа – започнува исповедта на ЈИ.

За да аплицираш за работа за преработка на риба во Алјаска, вели тој, треба да си здрав, во постојан работен однос, да не бидеш осуден, а пожелно е да имаш семејство како гаранција дека ќе се вратиш во својата земја. .

Како што напоменува, кога ќе го пополни формуларот, автоматски се пријавува за секое работно место во фабриките што ги држи компанијата и додава дека сега од дистанца може да каже дека нема поим кои би можеле да бидат неговите обврски.

Кога аплицирате, знаете во која компанија ќе припаѓате, но не знаете во која фабрика одите и каде ќе бидете. Списокот со желби е пополнет, но сето тоа се прави напамет. Одиш таму каде што мислат дека им требаш. Не знаеш каде ќе те фрлат. Непосредно пред патувањето дознав на кој остров ќе бидам – ​​се присетува Ј.И

Се пријавувате и одете – готово е Тој го опиша одењето на Алјаска. Зедов карта, отидов во авион, не знаев каде одам ни каде ќе работам, речиси ништо. Не можам да кажам дека се исплашив, но имав некаков трепет.

Не ми беше грижа. Некој од агенцијата требаше да не чека на аеродром, но тоа не се случи. Спонтано се собравме, се запознавме, сфативме дека одиме на истото место. Се качивме во авион и отпатувавме прво до Истанбул, потоа 10 часа до Чикаго, па во Сиетл, каде што ја поминавме ноќта, а потоа до Енкориџ. Таму се тестиравме и оттаму бевме распоредени – вели ЈИ

Кога дошол на островот, се зачудил што има толку пусто место на светот. Првото нешто што го гледате е маса луѓе, и пустош наоколу. Имате само фабрика – се сеќава и додава дека од самата помисла на таа прва средба со местото каде што работел, се уште е преплашен.

Работа во фабрика за преработка на риба Неговата примарна работа била пакување замрзната риба.
Тоа го правев првите неколку дена, но потоа бев распореден на различни работни места. Правите сè и сèшто – пакувате риба, чистите риба, перете риба, ја растоварате од чамци, ја наложувате на палети, ја пакувате од палети, празни контејнери, полни контејнери, правите кутии… Се е готово. Тие исто така може да ви доделат чистење и миење или собирање хартии.

Секоја работа е тешка само затоа што една иста работа се работи повеќе од 12 часа. Ги правите истите движења и потоа добивате болка која едвај се поднесува. Тешко е и ментално затоа што е монотоно. Работните места се распоредени по катови и се случува да ги промените сите во една смена – опишува работата во Алјаска ЈИ

Станиваш во пет и триесет и за прва смена. Наутро ќе дознаете каде сигурно работите и на која позиција. Половина од луѓето знаат каде се распоредени, додека другата половина дознава непосредно пред работа. Работното место зависи од количината на риба, за која риба станува збор, како ќе се преработува и слично.

Во шест се пријавуваш и одиш на работа. По три часа има пауза од 15 минути, се враќашсе на работа уште три часа, кога паузата е половина час за ручек. Се враќате на работа и по три часа имате пауза од уште 15 минути.

Кога ќе се вратите, работите до шест и пол навечер и тоа треба да биде крајот на денот на работа. Сепак, се случува „преклопување“. По половина час пауза, имате уште два часа, па пауза од 15 минути, па уште два часа. Кога ќе заврши се е повеќе од 11 навечер. Тоа се цели 17 часа работа и малку повеќе – наведува ЈИ

Според него, сместувањето е во кругот на фабриката. Собите се повеќекреветни. Прво бевме тројца, а потоа четворица. Не знаеш ни дали ќе бидеш со Србите, јас не бев. Можете да бидете со Украинци, Филипинци, но и со оние од Јужна Америка. Бањата е една на кат. Кога ќе завршиш со работа, имаш време само да се тушираш и ако сакаш да издржиш следниот ден, спијаш.

Како што вели, постои можност на Алјаска работниците да напредуваат, но за тоа треба да се работи повеќе сезони. Мора да знаете англиски, но и шпански за да можете да управувате со луѓе.

Се сеќава на најтешките моменти во Алјаска. Најтешко ми беше разделбата од семејството. Кога моето дете имаше роденден, а јас не бев присутен во неговиот живот, тоа беше најлошиот момент што го доживеав. Имаше и еден момент кога помислив дека неможам повеќе.

Едно утро станав и си реков: „Одам од овде, сега ќе се вратам да спијам, кога ќе дојдат да ме опоменат, ќе се скарам и ќе ме однесам дома“. Потоа дојде Србин, забележа дека нешто не е во ред, разговараше со мене, ветив дека ќе работам само првите три часа, но кога почнав да работам, се ми помина – вели Џ.И.

Според него, имало и убави моменти. Се сеќавам на моментот кога одев кон дома и кога ми пријде Доминиканец Франк. Ми рече дека ако некогаш се најдеме на истиот дел од светот, сака да знам дека имам искрен пријател и пријател за цел живот.

Џи бил на Алјаска три и пол месеци и заработил нешто повеќе од 10.000 долари, но ако животот не го натера – никогаш нема да се врати!

Тешко ми е да се вратам на работа во фабрика за риби во Алјаска. Тоа е многу заморно. Физички и психички исцрпувачки. Тешко ми е да ја поднесам разделбата од семејството. Далеку сте од се, работите на дистанца, немате социјален живот. Сè уште не знам колку ме „чинеше“ Алјаска. Очекувам дека тоа ќе се одрази на моето здравје, но тоа се уште не го знам.

Има и совети за сите кои сакаат да аплицираат за оваа работа. Секој треба да се обиде да види дали е за тоа. Ништо од приказните на другите не може да се разбере. Се додека не одите и не почувствувате никаков совет не ви помага. Сепак, сакам да напоменам да не се надеваат дека можат премногу да заработат, имав среќа, ги знам и оние во чии смени немаше работа, а кога не работиш тогаш не си платен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *