July 13, 2024

Иако температурите се во плус, сепак ни е студено – објасни метеорологот Недељко Тодоровиќ какво е субјективното чувство на студ и како се утврдува

Метеорологот Недељко Тодоровиќ за РТС изјави дека субјективното чувство дека температурата е пониска отколку што е зависи од тоа како нашето тело реагира со околината, во зависност од температурата, влажноста, ветерот и облеката што ја носиме.

„Ако ги погледнеме рацете и лицето, овие метеоролошки услови влијаат на ладењето на телото кога температурата е ниска или кога ветерот е доволно силен, бидејќи го забрзува испарувањето на влагата од површината на кожата“, рече Тодоровиќ, додавајќи дека незаштитеното тело деловите се ладат многу побрзо.од целиот организам кој се брани со својата топлина.

Според него, можеби е субјективно чувство, но е и вистинска температура на незаштитените делови од телото.
Што се однесува до разликата помеѓу реалната температура и субјективното чувство, метеорологот вели дека разликата може да биде неколку степени.

Тој го наведе примерот дека во планините, ако температурата е малку под нулата, има силен ветер и има спокојство, бидејќи спокојството исто така го забрзува испарувањето, ако лицето и рацете се незаштитени, разликата помеѓу вистинската температура и субјективното чувство може да да биде до десет степени.

„Понекогаш се гледа дека косата, мустаќите, брадата мрзнат иако ништо не паѓа“, истакна Тодоровиќ.

Тој напомена дека најниската температура е непосредно пред изгрејсонце и дека човек има чувство на студ дури и ако не спиел доволно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *