July 13, 2024

Лепа Брена и Саша Поповиќ беа членови на групата „Сладок грев“, пред 30 години имаа спектакуларен концерт во Бугарија пред дури 280.000 луѓе.

Јас и Брена отидовме и добивме по две коцки шеќер. Ги завиткавме во салфетка и ги ставивме под перницата вечерта пред посетата на Ванѓа. Следниот ден отидовме кај неа со тоа – се сеќава Поповиќ

Кога бевме на концертот во Бугарија ни рекоа дека во 11 часот ќе сме имале средба со Баба Ванѓа. Јас и Брена отидовме и добивме по две коцки шеќер. Ги завиткавме во салфетка и ги ставивме под перницата вечерта пред посетата на Ванѓа.

Следниот ден отидовме кај неа со тоа. Не предупредија да не и даваме пари или други материјални работи бидејќи сето тоа го добила од државата и автомобилот и куќата и обезбедувањето.

Цариникот не провери сите, поминавме еден километар, имаше шатори, а во нив имаше илјадници луѓе кои имаа 15 дена до закажаното време. Тито четири пати бил кај Ванѓа, таа му кажала што да прави. Ванѓа зборуваше разумно српски – изјави еднаш Саша за домашните медиуми.

Дојдовме јас и Брена, таа не пречека, сакав да бидам прв. Таа ми вели да ги извадам очилата, јас и велам дека не носам, а таа ми вели да не бидам безобразен и да запамтам на се што ќе ми каже. И брзо почна да зборува:

„Имаш 37 години, татко ти загина во сообраќајна несреќа, мајка ти остана сама, престана да пали свеќа за слава, опомени ја“. Па таа ми рече дека црвената кола ми е одлична, ја купив во Виена и ми рече да ги чувам хартиите што ги направив во Виена.

Таа вели дека таа група каде што работиш сега нема да постои за една година, ќе се распадне. И тогаш, во август 1991 година, на концертот имавме дури 120.000 гледачи. И тогаш таа ми вели дека ќе пеам, и таа почна да се смее.

Јас бев единствениот во групата што не пееше. Тогаш ми кажа дека на 48 години ќе бидам врвот на српската естрада, а јас и Брена се гледавме зачудено. И тогаш ја прашувам:– откри Саша Поповиќ.

“Кажи ми ти мене кога ќе се оженам?” Таа ми вели дека нема да се оженам во наредните 6 години. А девојка ми беше бремена во тоа време, 4 месеци, на што Ванѓа ми вели дека нема ништо од неа, дека нема да се роди дете и дека ќе раскинеме на 5 јануари.

И така беше. И на крајот ми вели дека ќе умрам од природна смрт на 86 години – откри Саша Поповиќ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *