June 19, 2024

Оваа болест се нарекува мизофонија Дали забележавте дека ви пречи кога некој во ваша близина џвака храна или млјацка?

Експертите откриле дека постои посебно име за таква состојба – мизофонија. Станува збор за вистинско невролошко пореметување кое, всушност, не е толку невообичаено кај луѓето.

Мизофонијата е висока чувствителност на звуци како што се џвакање, кашлање, зевање и слично. Кај некои луѓе тој е поразвиен отколку кај други, дури и до тој степен што таквите звуци целосно ги вознемируваат и им оневозможуваат ништо друго во тој момент.

Во овие случаи, неопходно е лицето да оди на когнитивна бихејвиорална терапија за да го реши својот проблем.
Ова нарушување го добило името во 2001 година, но само истражувањето од 2018 година на оние кои се скептични им покажало дека има вистински докази за тоа.

Имено, луѓето со мизофонија имаат видлива разлика во фронталниот лобус на мозокот, поради што доаѓа до поинтензивна реакција на одредени звуци , а понекогаш и побрзо чукање на срцето и оток.

Исто така, откриено е дека луѓето со мизофонија може да имаат потешкотии во учењето, што може да им го отежне одењето на училиште.

Затоа е важно, доколку забележите дека ве иритираат таквите звуци, да учите и да работите некаде каде што нема толку многу вознемирувачки фактори. Исто така, важно е родителите да разберат дека децата не го прават тоа намерно, но понекогаш им е навистина тешко да се концентрираат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *