June 15, 2024

Мигрената може да предизвика силна болка или пулсирање, обично на едната страна од главата. Често е придружена со гадење, повраќање и екстремна чувствителност на светлина и звук. Нападите на мигрена може да предизвикаат значителна болка неколку часа и можат да бидат толку силни што болката ги спречува секојдневните активности.

Почесто се јавува кај жените (75%, приближно) и може да влијае на способноста на човекот за извршување на секојдневните активности.

Мозочните клетки функционираат така што испраќаат сигнал едни на други, а кога започнува мигрената, бран на електрична активност се шири низ површината на мозокот и ја потиснува неговата нормална електрична активност. Потоа следи реакцијата на нервот кој ја контролира болката во главата и лицето, испраќа сигнали и предизвикува силна болка.

Причини за мигрена Тие не се целосно разјаснети, но се смета дека се должат на промените во мозочниот систем и неговите интеракции со тригеминалниот нерв.

Хормоналната нерамнотежа – вклучувајќи го и серотонинот, кој помага во регулирањето на болката во нервниот систем – исто така може да биде една од причините. Научниците сè уште ја проучуваат улогата на серотонин во мигрената, а нивото на серотонин се намалува за време на нападите на мигрена. Овој факт може да влијае на тригеминалниот нерв да ослободува супстанции наречени невропептиди, кои патуваат до надворешната обвивка на мозокот, што доведува до мигрена болка.

Факторите кои можат да бидат предизвикувачи на мигрена се различни и вклучуваат: адитиви во храната, хормонална нерамнотежа, стрес, лекови, несоница, алкохол,…

Пред или за време на главоболката може да се појават предупредувачки симптоми познати како аура. Тоа може да бидат блесоци на светлина, слепи точки или сопирање на едната страна од лицето.

Симптомите на мигрена често започнуваат во детството, адолесценцијата или раната зрелост. Луѓето кои патат од мигрена знаат дека се работи за страшна болка, која, всушност, не може да се ублажи. Сепак, клучниот збор овде е „фактички“. Мигрената може да ви направи непријатно. Тоа може да го уништи животот. Што е уште полошо, не е секогаш можно да се победи со лекови против болки.

Но, што да се прави во такви случаи? Малкумина знаат дека постои метод кој им помага практично на сите луѓе. Тоа е метода од традиционалната и народната медицина, која во денешно време повеќе е критикувана отколку поддржана. На вас е да одлучите, но не чини ништо да се проба Предложениот метод за лекување на мигрена е многу едноставен:
Се што ви треба е сок од лимон.

Прво, треба да изберете сол. Идеално е да биде квалитетна. Најдобро е да користите хималајска кристална сол, бидејќи е многу збогатена со минерали. Оваа сол содржи 84 елементи, што е повеќе од добро, ако се земе предвид дека науката знае 118 од нив.

Може да ве спаси од главоболки, мигрена, да го зголеми нивото на серотонин во крвта, да го зајакне нервниот систем и да ја нормализира киселинско-базната рамнотежа во организмот.

Значи, она што треба да направите е да истурете сок од 2 свежо цедени лимони во чаша и да додадете 2 лажички сол во него. Промешајте, префрлете го во поголем сад и додадете чаша (200 ml) вода. Напитокот промешајте го и испијте го во една голтка.Вкусот е одвратен! Но, овој пијалок делува моментален, како да е вистинска магија! За само неколку минути ќе почувствувате големо олеснување, болките постепено ќе почнат да се намалуваат, пишува Стил

П.С Напитокот не се препорачува за лица со висок крвен притисок.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *