July 18, 2024

Проблемите со ‘рбетот предизвикуваат развој на васкуларни и срцеви заболувања. Затоа, доколку сакате да го одржувате здравјето на кардиоваскуларниот систем, тогаш пред се треба да се грижите за здравјето на ‘рбетот.

Многумина се жалат на болки во грбот, остеохондрозата влијае на повеќе од 80% од населението. Остеохондрозата на ‘рбетот е промена на ‘рбетните дискови и самите пршлени, што е резултат на нарушување на метаболичките процеси и дехидрација на телото. Со остеохондрозата започнуваат проблеми со крвните садови и срцето, па затоа не треба да бидете невнимателни за оваа болест.

Што предизвикува развој на остеохондроза? Постојат неколку предуслови за развој на оваа болест:
вродени или стекнати нарушувања на мускулно-скелетниот систем;
нарушување на рамнотежата на минерали и вода-електролити во телото, што негативно влијае на ‘рскавицата и коскеното ткиво; дебелина, поради што се зголемува оптоварувањето на ‘рбетот и се јавуваат патологии на внатрешните органи.

Проблемите со ‘рбетот неизбежно предизвикуваат развој на кардиоваскуларни заболувања, бидејќи дегенеративните промени во’ рбетниот столб ги нарушуваат ‘рбетните артерии, растат коскеното ткиво и ги стегаат садовите или ги стегаат со грчеви мускулите. Сето ова доведува до нарушувања на срцето, особено тахикардија, бидејќи крвта не може нормално да циркулира низ пренесените садови. Од таа причина, палпитации се забележани кај остеохондрозата.

Покрај тоа, тахикардија со проблеми со ‘рбетот има некои карактеристики: палпитации дури и во мирување; срцето почнува да работи побрзо дури и со мало оптоварување на ‘рбетот;
се одржува правилен срцев ритам, односно еднакви интервали помеѓу отчукувањата.
Можно е да се ослободите од тахикардија само по терапевтски мерки насочени кон елиминирање на главната причина – остеохондроза .

Ако срцевиот мускул не може да се справи со тежок товар, тогаш се зголемува ризикот од развој на хипоксија (кислород глад). Не е тешко да се идентификуваат нарушувања во работата на срцето со остеохондроза, во овој случај ќе бидат присутни следниве симптоми: зголемена мускулна тензија на лопатките на рамото; висок крвен притисок; чести состојби пред несвест; зголемено потење; зголемен пулс; недостаток на воздух.

Како да се спречи развојот на остеохондроза и кардиоваскуларни заболувања:
За жал, физиотерапијата и антиинфламаторните лекови не помагаат при остеохондрозата, туку само го намалуваат влошувањето. Но, таквата болест може да се спречи или забави ако се следат следниве препораки:

пијте најмалку неколку литри вода дневно; движете се повеќе и спортувајте без преоптоварување на мускулите;
придржувајте се до „алкална“ диета; редовно правете релаксирачка масажа; ослободете се од лошите навики.
Запомнете дека ќе биде можно да се ослободите од болеста кога ќе се елиминира нејзината причина. За да може ‘рбетот да биде здрав, треба да му се обезбеди доволно количество вода, кислород и хранливи материи, пишува Econet.ru

Здравата храна мора да стане ваш лек, во спротивно лекот ќе стане ваша храна. За здравјето на ‘рбетот, исхраната треба да вклучува храна богата со силициум, калциум, фосфор, цинк, магнезиум, селен и други корисни елементи во трагови. Започнете со здрава исхрана, па додадете умерено вежбање и никогаш нема да имате проблеми со ‘рбетот, а со тоа и со кардиоваскуларниот систем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *