July 21, 2024

Вечната дилема на секое семејство е – дали да го исклучиме или да го оставиме бојлерот постојано да работи, за да трошиме помалку електрична енергија.

Иако мнозинството луѓе мислат дека е подобро да се остави да работи бидејќи повеќе електрична енергија се користи за загревање при секое палење, одговорот е сосема поинаков.

Никола Николиќ, заменик -директор на компанија која се занимава со енергетска ефикасност, вели дека зависи од динамиката на трошење дали ќе го исклучите или ќе го оставите вклучен постојано.

Во зависност од тоа на што трошите топла вода и колку често, препорачувам бојлерот да се исклучи кога струјата е скапа. На пример, најдобро е четиричлено семејство да го вклучат бојлерот навечер кога струјата е ефтина и да го исклучат наутро кога режимот ќе престане.
Исто така, препорачувам да ги искористите предностите на евтина струја во становите каде што живее еден член, бидејќи сепак е неколку пати поевтино, советува Николиќ.

Покрај тоа, трајно пуштениотт бојлер, и дење и ноќе, создава потенцијална опасност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *