July 18, 2024

Содата бикарбона е веќе надалеку позната по благотворното дејство на организмот, а најчесто е во служба на „прва помош“ при металоиди и киселина во желудникот.

Сода бикарбона или „чиста“ сода помага да се балансира pH вредноста на телото и да се спречат многу болести предизвикани од прекумерна киселост.

Сода бикарбона секогаш се препорачува пред содата што можеме да ја купиме во секоја друга продавница. Причината е што комерцијалната сода може да содржи штетни елементи во трагови и други нечистотии.

Сода бикарбона има и многу здравствени придобивки Се препорачува за киселина и стомачни проблеми. Односно, го регулира дејството на желудочната киселина, па земете осмина од мала лажица сода бикарбона и растворете ја во чаша вода. Пијте и ќе ви помогне.

Консумирајте на ист начин и во случај да имате уринарна инфекција бидејќи тоа ќе ви помогне и со овој проблем. Секако, редовно одете на лекар за состојбата да не стане сериозна. Може да ви помогне и во лекувањето на раkот бидејќи ја регулира pH вредноста и има антиканцерогено дејство.

Помага и кај габите на ноктите, нанесете малку сода и добро исплакнете ги и исушете ги ноктите и стапалата бидејќи бактериите се размножуваат во влагата. Дејствува како антисептик, па е добар за кожата.

Тој е идеална замена за дезодорансите кои инаку се полни со штетни метали и се едни од најголемите причинители на рак. Разредете сода бикарбона со вода и нанесете ја под пазувите. Ќе го прими непријатниот мирис, а притоа нема да ви биде штетен како канцероген дезодоранс.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *