February 24, 2024

Сите понекогаш се соочуваме со страв. Секој во одреден момент се плаши од нешто. Од што се плашат луѓето , а не треба?

Заедничко за многумина е тоа што стравот не мотивира да се промениме. Без разлика дали се работи за научена особина за преживување или психолошки рефлекс за да се избегне опасност, кога дејствуваме на нашиот страв, одлучуваме да го промениме нашето однесување, околностите, па дури и нашите животи.

Имено, од што ќе се плашите одредува што ќе обожавате. Ако се плашите да бидете сиромашни, имате тенденција да ја идеализирате финансиската сигурност. Постојано сте загрижени дека нема да имате доволно. Во грч сте поради ненадејни трошоци. Се чувствувате поудобно и посигурно со одредена сума на вашата банкарска сметка. Вашето расположение зависи од тоа колку пари имате. Ви претстои опасност парите да ви станат идол .

Како верници, Библијата ни кажува одново и одново дека немаме страв. Ни е кажано дека имаме „ страв од Господа “. Не само стравот од казна од Бога, туку стравопочитта што ги задушува сите други светски стравови. Треба да се плашиме од одвојувањето од Оној кој е нашата сигурност и основа.

Еве само неколку вообичаени стравови што ние треба да ги отстраниме во себе, бидејќи симптомите се ставање на некое друго светско добро над нашата вера во Бог.

Смрт, Не е лесно кога знаеш дека твојот живот на земјата полека завршува. Сепак, за смртта не е крај, напротив, таа е почеток на животот во царството небесно. Бог не сака да се плашиме од смртта .

Бол, Помислата дека може да изгубите член од семејството поради болест или дека вашата моментална тешка ситуација нема крај, води многумина во ропството на стравот од болка.

„Сметајте го за моја радост, браќа мои, кога паѓате во разни искушенија, знаејќи дека испитувањето на вашата вера раѓа истрајност. Но, упорноста нека биде совршена на дело, за да бидете совршени и целосни, без никакви недостатоци“. (Јаков 1:2-4)

Болест, Штом нешто не повреди малку повеќе, се плашиме дека тоа може да биде симптом на некоја болест. Сите ние би сакале да избегнеме и најмала болест. Затоа, не кажувајте загрижено: „Што ќе јадеме? или: ‚Што да пиеме?’ или, ‚Што да носиме?’ Паганите сакаат се. Вашиот небесен Татко знае дека ви требаат сите овие работи. Затоа барајте го најнапред царството и неговата праведност, и сето тоа ќе ви се додаде.”

Иднината, Помислата дека утре може да се случи нешто за што нема да бидеме подготвени со ресурсите што ги имаме веднаш создава непријатност… „Затоа, не грижете се за утре. Утре само ќе се грижи за себе. Доста е од неговото зло секој ден“.

Минатото, Да, некои сè уште од време на време Сатаната нè потсетува на гревовите од минатото . Но, кога Бог простува, Тој заборава.

Финансиска загуба, Сиромаштија. Губење на работа. Нема да имате доволно стаж за пензија или ќе биде мал… Веројатно сте запознаени со овие работи. А Бог може изобилно да те дарува со секакви дарови, за во сè да имаш секогаш доволно за себе и изобилно за секое добро дело. (

Туѓо мислење, Вистина е дека не сакаме да слушаме мислење кое е различно од нашето. Не боли кога другите зборуваат лошо за нас.

Разделување, Страв од губење пријател, член на семејството, осаменост … Да, луѓето се плашат од тоа.
Господ е близу до оние со скршено срце и ги спасува оние што се со скрушен дух.

Зло, Стравувате се дека ќе ве снајде некое зло, дека луѓето ќе ви наштетат… и тоа се работите против кои мора да се бориме со вера.

Дали сте уште исплашени? Потрудете се да ги искорените вашите стравови за да не ве оддалечат од односот со Бог и да не ја ослабат вашата вера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *