May 17, 2024

Како што вели насловот, ова се најдолгите имиња на населбите во светот и за жал тешко дека можете да им ја повторите оваа интересна работа на вашите пријатели бидејќи е речиси невозможно да се изговорат овие имиња,

а дури и оние што се родени таму имаат проблем да го изговорат целото име. Сосема разбирливо.

Така , Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu се наоѓа во Нов Зеланд и има 85 букви.

Локалните жители го нарекуваат „Таумата“ или „ридот Таумата“, а легендата вели дека местото го добило името по локалниот херој Таматеј.

Имено, братот на Тамате бил убиен во судир со друго племе, а тој тагувал свирејќи на флејта на ридот. Маорите, кои се домородци на Нов Зеланд, сакале да му оддадат почит на воинот и да го именуваат местото по него.

Груб превод би бил: врвот каде што Таматеа, човек со големи колена, лизгач, планинар, голтач na села кој патувал, свири на флејта за својата сакана. И покрај тоа, тешко е да се каже, а замислете целосен изговор.

На второ место се Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch во Велс, Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg во САД, Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein во Јужна Африка и Azpilicuetagaber .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *