May 21, 2024

Велат дека малите промени во животот можат да дадат одлични резултати. Кристен Домонел била љубопитна, па решила да додаде малку повеќе вежбање во својата вообичаена фитнес рутина. Таа правела по 10 склека дневно секој ден во текот на еден месец.

Погледнете што и се случи, па и вас ќе ви се случи ако се обидете.

ПОВЕЌЕ ЕНЕРГИЈА. Иако наутро е поспана и неволна, ако се сети прво да прави склекови, а потоа се останато, уште пред кафето би почувствувала зголемен прилив на енергија, пишува „ Менс здравје “.

На овој начин ќе го зголемите пулсот, дишењето и температурата на телото, со што ќе се чувствувате подобро и поенергично.

Дури и пократки периоди на вежбање наутро (неколку минути) може да ги елиминираат чувствата на анксиозност и стрес и да го подобрат целокупното расположение.

МАЛА ПРОМЕНА ВО ДЕФИНИЦИЈАТА Иако признава дека не можела многу да промени за еден месец со склекови, забележала мала промена. Според Џесика Метјуз, советник за образование за здравје и фитнес, физичкиот изглед и резултатите од вежбањето варираат од личност до личност.

Така, во зависност од градбата, може да забележите многу или никаков напредок.

ПОЈАКО И СТАБИЛНО ТЕЛО Сигурно правите склекови, бидејќи мислите дека најмногу ќе имаат корист вашите раце или гради, но доколку правилно ги изведувате, вашето цело тело може да има големи придобивки.

„Она што луѓето често не го забележуваат за склекови е дека тоа е вежба која го ангажира целото тело“, вели Метјуз.

Најпрво ќе ви биде тешко да направите соодветен склек, но за време на вашиот едномесечен предизвик ќе забележите дека станува полесно и полесно.

„Дури и по три недели, сè уште не можев да направам десет склекови по ред, иако можев да ги направам еден ден претходно“, вели Домонел.

„Нормално е телото да се чувствува различно од ден на ден, а тоа особено зависи од видот на активност што сте ја правеле претходниот ден“, вели Метјуз.

Секој вид на активност е физички стрес на телото, па затоа е важно да имате доволно време за одмор. Но, одморот не значи дека треба цел ден да го поминете лежејќи, туку да се фокусирате на полесни и помалку интензивни активности кои ќе ја подобрат циркулацијата без да го попречуваат обновувањето на мускулите.

Се надеваме дека експериментот на оваа девојка ве инспирираше да ставите склекови во секојдневниот тренинг (но секако малку повеќе повторувања).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *