July 13, 2024

‘Рчењето не е само непријатна појава за оние кои спијат покрај личност која ‘рчи, туку може да биде и симптом на некои посериозни здравствени проблеми.

Иритирачкиот звук што го произведуваме додека дишеме за време на спиењето може да укаже и на нарушување на дишењето, односно апнеја при спиење, пишува „ Крстарица “.

„Борба“ за воздух Сè уште премалку се зборува за ова, иако тоа не е ретко пореметување. Некои луѓе се будат со чувство на задушување и „борба“ за воздух. Овој непријатен синдром може да го почувствува секој во текот на ноќта, особено ако претходниот ден е многу уморен, исто како и по пиењето алкохол навечер.

А за болеста се зборува кога за еден час ќе се појават повеќе од пет апнеи. Според медиумите во регионот, развојот на болеста најчесто е лесен, речиси незабележлив. Апнеите почнуваат да се јавуваат кај пациенти кои ‘рчат од порано и често не се свесни за нарушувањето.

Луѓето со апнеја чувствуваат поспаност и по 8 или 10 часа спиење, па често заспиваат во монотони ситуации. Со текот на времето може да се развие прогресивно губење на когнитивните функции, проблеми со концентрацијата, меморијата и слично. Овие луѓе имаат поголем ризик од мозочен удар, атријална фибрилација, висок крвен притисок и проблеми со срцето.

Здравствен ризик Претходните истражувања покажаа дека ‘рчењето, поврзано со апнеја, може да биде тежок удар за здравјето на срцето, бидејќи личноста со апнеја на коронарната артерија има повеќе лоша плакета, според радиолози и кардиолози од Универзитетот во Јужна Каролина.

Нашата студија покажа дека луѓето со опструктивна ноќна апнеја се склони кон развој на агресивна форма на атеросклероза, што ги става на ризик од нарушен проток на крв и кардиоваскуларни проблеми , објасни водачот на истражувањето, д-р Јозеф Шеп, професор по радиологија и медицина. на Универзитетот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *