April 15, 2024

Повеќето момчиња би барале работи како видео игри или нови играчки за нивните родендени, но Ромарио Валентин имал многу поголема цел што ќе ве воодушеви.

Ромарио живее во Умланга, Јужна Африка. На 6-годишна возраст глумел орка во училишна претстава, а кога дознал што значи „загрозено“, тоа му го сменило правецот на детството.

Тој сака да ја спаси планетата Од тој момент, Ромарио се фокусираше на спасување на планетите и суштествата што ги населуваат. Во последните четири години исчисти повеќе од 166 плажи, засади повеќе од 26 дрвја на четири континенти и собра пари за финансирање на паркот за птици на реката Умгени.

Ромарио веќе се здоби со меѓународно признание за неговите напори од Обединетите нации, National Geographic Kids и Global Citizen. Четвртоодделенецот е исто така еден од 35-те активисти вклучени во книгата „Каков прекрасен свет“ од Лејз Стјуарт-Шарп и илустраторката Лиди Хил.

Минатата година Ромарио наместо подароци за неговиот роденден побара донации. Оваа година, за неговиот десетти роденден, тој започна собирање средства во Бакабади за поддршка на две добротворни организации: Едемските птици и Фондацијата Цајц.

Едемските птици е засолниште за птици во Западниот Кејп, каде Ромарио се надева дека ќе изгради посебен птичарник за загрозените африкански сиви папагали. Фондацијата Цајц , од друга страна, има за цел да засади милион багремови дрвја во следната деценија за да ги намали ефектите од климатските промени.

Малку уметничка душа. Ромарио е и уметник кој сака да слика животни кои се надева дека ќе ги зачува. Тој се надева дека неговата приказна ќе ги поттикне другите деца активно да се интересираат за зачувување на нашата животна средина за идните генерации.

„Би сакал да го видам Меѓународниот ден на садење дрвја каде светските лидери и организации ќе се здружат со училиштата и заедниците за да засадат дрвја заедно. „Децата вклучени во програмите за пошумување од рана возраст ќе станат подобри граѓани“, рече Ромарио.

Ромарио продолжува со напорите да ја спаси Земјата. Сигурни сме дека сè уште не сме го слушнале последното од овој еколошки воин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *