July 15, 2024

Романскиот професор Константин Дулкан тврди дека кога човек ќе се ослободи од негативните мисли, не само што го подобрува расположението, туку и добросостојбата.

Како резултат на хроничен стрес, постојана вознемиреност, чувство на завист, омраза, гнев, pH вредноста во човечкото тело станува кисела, односно погодна за развој на разни видови болести, вклучително и карцином.

Оштетување на телото и депресија: Оваа состојба предизвикува жаришта на воспаление, слаб имунолошки систем, што значи дека човекот станува лесна мета на бактерии и микроби кои предизвикуваат болести.

Чувството на страв може дури и да убiе човек. Сетете се на познатиот експеримент на Авицена со две јагниња:
Две јагниња од исто легло беа ставени во два кафези и нахранети сосема исто. Наспроти едно од јагнињата ставија кафез со волк.
На почетокот на експериментот, двете јагниња имале приближно иста телесна тежина. По некое време јагнето кое не го видело волкот било расположено и дебело. Другото, кој постојано го гледало волкот, станало депресивнo, неподвижнo и слабo.

Овој експеримент докажува дека менталната состојба има големо влијание врз физиолошката состојба на телото.
Како да се заштитите од негативни емоции? Еве што вели самиот професор Дулкан за ова:

„Обидете се да ги контролирате негативните мисли и емоции. Не се лути, не се вознемирувај, третирај ги другите со разбирање.

Ако некој не е во право, се обидувам да му простам. Да простиме повеќе, бидејќи простувањето на физиолошко ниво ја прави рН алкална, односно поволна за здравјето.
Се разбира, ќе страдате и ќе бидете под стрес. Но запомнете: секоја минута анксиозност убива илјадници клетки во вашето тело.

Секој час, направете пауза од 10 минути, вдишете длабоко, обидете се да ги исчистите сопствените мисли, заборавете на грижите. Препорачливо е да ја напуштите канцеларијата или да го погледнете прекрасниот пејзаж надвор од прозорецот.

Кафето заменете го со чај. Одвојте време, пијте полека, уживајте во секоја голтка. Со текот на времето, ќе научите да се опуштите во секоја ситуација.

Зафатен сум од утро до вечер, пишувам и читам многу. Но, кога сум уморен, стојам и се трудам да се опуштам.
Сите техники за релаксација се засноваат на дишењето. Заморот се јавува поради недостаток на кислород во мозокот. Ги затворам очите неколку минути, дишам длабоко и издишувам заедно . И така неколку пати.

Не морам да пијам лекови за главоболка. Едноставно се опуштам, замислувам топка која зрачи со топлина, излегува од моето срце и оди во мојата глава, каде што многу ме боли. Го правам тоа неколку пати и болката поминува. ”

Берни Сигел, познат американски онколог, вежбал фантазирање со своите тешко болни пациенти: тие замислувале неколку пати на ден како уништуваат канцероген тумор со запален меч или други средства.
Тој тврди дека шест месеци подоцна, кај 40% од неговите пациенти состојбата значително се подобрила. По анкетата се покажа дека најмногу го третирале оптимисти, оние кои верувале во Господ и биле мирољубиви.

Сомнежот е пречка за заздравување! „Ако сакате да бидете здрави, да јадете правилно, да водите активен живот, да не заборавите на добар одмор и сон, да бидете оптимисти и да верувате во најдоброто.

Треба да имате омилена работа на која можете да се препуштите, не престанувајте да учите и да го храните умот, бегајте од рутината.

Злите мисли не убиваат, радосните даваат живот. Да бараме радост, ни треба како леб“, пишува Дулкан.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *