April 16, 2024

Како живеат монах и волк во манастирот Ковиљ? Кој кого скротил?
Не смее да има измама со животното. Тоа веднаш го чувствува тоа во твоето срце. Само чистотата и искреноста се способни да ги скршат границите на стравот и недовербата и од волк да направат питомо суштество”, вели младиот отец на Амвросиј. поглавар на манастирот Ковиља.

Зад кривината, во самото подножје на Јавор , на дваесет и пет километри од Ивањица , каде што од десната страна падината води право до реката Ношница, закачена за карпата, манастирот е стиснат. Обновена и бела, со широка патека од ситни камења, чудесно се спои со влажната земја и валканата жолта есенска боја на шумата.

И тогаш, на патот што води директно до жолтата врата на манастирот Конак, одеднаш се чувствува необичен мир. Како тој чекор зад кривината и сцената што му се појави да го однесоа во друг свет. Само татнежот на планинската река нè потсетува дека времето тука не застанало, додека од карпите покриени со древни дрвја и небото кое како сина капа стои над сета оваа скриена и неочекувана убавина се шири некоја неразбирлива енергија.

„ Еве, тоа е манастирот Ковиље“, вели нашиот возач Аца, кој не донесе овде со општинско „момче“ од Ивањица.
Од патот има поглед на мало плато во долината и неколку куќи расфрлани по работ на шумата.
Човек во монашка униформа се качува на падината набрзина . Не забележа и замавна. отецот на Амвросиј , игуменот на манастирот Ковиље и засега единствен монах . Лесно го следи голем сив волк, кој го одгледал и припитоми. Поради нив дојдовме во Ковиље. Ајде да дознаеме што е тоа што може да ги зближи понизниот монах и крволочниот ѕвер.

„Бог нека ни е на помош“, со насмевка нè пречекува задишан монахот, додека волкот само ладно нè набљудуваше и се шеташе наоколу во широк лак, наоѓајќи безбедно место за набљудување на карпата над патот, не тргајќи го погледот од отец Амвросиј.
На неговиот повик, сепак, тој се симнал од карпата. Тој ја гали со раката, а таа како најслатко куче се обидува да му возврати на нежноста со тивко цимолење и брзи „бакнежи“ во брадата. Потоа малку си поиграа, па заедно се свртеа кон шумата и на крај поминаа низ манастирските порти и влегоа во дворот.

„ Пред нешто повеќе од шест месеци, некои ми го донесоа и ми го оставија“, вели отецот на Амброуз додека седиме на клупата пред новата гостилница.
Не знам кои се, ниту каде ја најдоа, ниту зошто ми ја доведоа. Таа имаше едвај петнаесет дена. Само што го виде тоа. И јас ја хранев. На секои четири часа. бришев и чистев по неа. И еве ја денес.. Голем и убав волк. Ја нареков Алфа .
Додека отецот на Амвросиј зборува, Алфа повторно избира сигурна карпа за да ги гледа новодојдените.
„Не смее да има измама со животните“, објаснува игуменот, 28-годишниот татко на Амвросиј, родум од Ариље, кој на 20 години решил да му го посвети животот на Бога.

“Тие веднаш го чувствуваат тоа во твоето срце. Само чистотата и искреноста на таа љубов се способни да ја пробијат границата на стравот и недовербата и да направат питомо суштество од волк. И јас во тоа се уверувам секој ден.
Влегуваме јас и Алфа .во шумата секој ден. Сосема сама. И тогаш чувствувам неверојатна хармонија во себе. Погледнете каков убав волк е таа . А таа беше како играчка. Ја хранев со мелено пилешко, а сега таа ги јаде коските што ги добивам од кланица“.
Потоа, вели тој, се плашел за животот на Алфи. „Имаше три месеци кога поскок ја касна за вратот. Таа беше цела отечена. Еве, погледнете…“ На него се гледа снимка направена со мобилен телефон, на која Алфи може да забележи голем оток на вратот.

„Не знаев што да правам“, продолжува тој. „Карснувањето поскок е смртоносно, а Алфа сè уште беше мала. На крајот се бореше за живот. Пронашла даска од која излегувала шајка и ја удрила, додека со шајка не го прободела отровот. од кој истече отровен гној. После тоа, три дена лежеше таму. А потоа се опорави и стана“.
„Имав гаврани, соколи, лисици, волци…“ ни прикажува сцени со животни од неговиот монашки живот.
Сите ги пуштив освен волкот кога му го дадов на другар.Таа сцена можеше да ја видиш, кога лисица, волк куче, волк и јас шетаме заедно во шумата.И секој е слободен и никој никого не допира.Кога после толку долга прошетка да се вратиме назад, душата на сите е уморна, само Алфа уште игра и трча низ дворот“.

И миленичето на отец Амвросиј е златен орел. И тој е овековечен од мобилен телефон.
„Во зори, само во мугрите, кога ќе му се јавам, клика и лета од над шумата“, вели младиот монах. „Кога ќе слета, го оставам да јаде, го помазам и тој пак одлетува. Но Алфа е нешто посебно.
Отецот на Амвросиј ја вика да дојде пак. А волкот како најпослушно куче и покрај стравот и недовербата од непознатите дојденци веднаш се одзва на повикот. И двајцата како некои безгрижни деца си играа и трчаа по дворот. Алфа и дозволи на пријателката да ја фати за муцката, да ја фати за грб и да ја подигне, да ја собори на земја, без ниту еден гест да покаже дека не ја сака играта и дека од неа ќе избие волчја природа.

„Луѓето често ме прашуваат“, вели тој кога е добро уморен од Алфа. „Како да ја научам да биде питома? И им одговарам: Не ја учам, учам од неа.
„ Таа ме скротува . Затоа што нејзината љубов кон мене е искрена и безрезервна. Кога имам работа, ја заклучувам во куќа и сакам да работам, а таа кука и ме гледа. И сфаќам дека она што мислам дека е најмногу. не е важно затоа што нема поважни работи од љубовта, а потоа полека почнуваш да сфаќаш како волкот те учи на жртва, простување, доверба и љубов.
Мора да се жртвувате за она што го градите и создавате . И ние сакаме сето тоа да го прескокнеме . Жртвата не е ниту во нашите срца, ниту во нашите умови. Сакаме се без жртва. Па, јас учам да се жртвувам од Алфа. Длабоко сум убеден дека само убавината и љубовта можат да го спасат светот денес.

Таа ми го докажува тоа секој ден. Светот е полн со многу тајни кои го угнетуваат човекот. И цел живот го преиспитуваше одговорите. Некои од овие одговори умот не може да ги сфати. И јас сум тука да се обидам да ги откријам тие тајни. Знам дека патот на љубовта е единствениот вистински пат. Затоа што не може се во животот да се реши со математика и логика. Треба да и се верува и на хемијата. Ја учам таа хемија од Алфа“.
Како што се приближува темнината, Алфа оди во неговата куќичка. Заедно се спуштаат по стрмна патека. Отецот не ја остава сама во шумата ноќе. Може да влезе во нечиј двор, да брка кози или кокошки, да ги плаши луѓето.

Дури кога влегла во куќата, голем кафеав зајак скокнал од големото купче дрва пред шталата и дотрчало до нозете на игуменот.
„ Тој живее таму во куп дрва и секогаш кога ќе поминам трча да го погалам“, објаснува монахот.
Го брка Алфа? Секако. Но, засега, зајакот е секогаш еден метар побрз за да избега во безбедноста на своето засолниште.
Но, изненадувањата не завршија тука. Отецот исто така извади од куќата голема сина ара, прекрасен папагал, кој веднаш му се смести во прегратка и како дете нежно му помина на брадата и носот со големиот и силен клун. Покрај она што го има и што го ослободи, отецот е всушност сопственик на необична зоолошка градина во слобода, без кафез, заснована на взаемна љубов, каде што секој избира дали и колку ќе остане заедно.

Збогувајќи се со Алфа до утре, ни рече отец . ” Секој ми кажува дека волкот го менува својот капут, но не и наравот. И тоа Алфа ќе одат во еден ден во шумата, меѓу волци. И јас им велам дека таа може да се променат навиките, па дури и однесување, но љубов за мене, јас Сигурно, никогаш нема“.

Кога тргнавме од Ковиље, залудно баравме одговор на прашањето како преживуваат едно до друго двете најплашливи и најнедоверливи животни од шумата, волкот и зајакот?

Дали е таа безрезервна љубов за која зборуваше оецот или хемија што умот не може да ја сфати.

Или можеби е и двете?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *