July 15, 2024

Експертите ги истражувале навиките на најздравото племе на планетата. Племето Хаџа живее во северна Танзанија, што може да се класифицира како атавистички. Ги има само 1.300, а тие претставуваат една од последните заедници на ловци-собирачи во светот.

Нивниот дијалект не наликува на ниту еден јазик на земјата, и можеби е еден од најстарите говорни јазици.
ДНК-та на овие африкански ловци укажува и на античките корени на самото човештво, тие се стари најмалку 100.000 години.

Нивниот дом е во близина на Северна Танзанија, во клисурата Олдувај, која со право се нарекува „ лулка на човештвото“, делумно поради тоа што таму се пронајдени некои од најстарите познати човечки останки.

Антички начин на живот Многумина од племето Хаџ живеат на оддалечено подрачје во Танзанија, каде што голем дел од денот го поминуваат во потрага по плен. Техниките што се користат за наоѓање плен се пренесуваат од генерација на генерација. Мажите обично ловат со лакови и стрели, додека жените копаат корени и поставуваат бобинки, правејќи стапици.

Хаџа не складира храна и не гради куќи. Наместо тоа, тие прават привремени колиби од исушена трева и испреплетени гранки и се движат во склад со локалните животни.

Сепак, она што ги фасцинира научниците ширум светот е нивната „положба за одмор“. Додека разговараат, јадат или го чекаат пленот во заседа, Хаџе чучнуваат.

Но, од експертска гледна точка – тогаш не мируваат затоа што работат мускулите на нозете, согорувајќи ги енергетските резерви. Според најновото истражување на американските научници, оваа положба на телото поволно влијае на здравјето на срцето и крвните садови.

Седечкиот начин на живот негативно влијае на секој атом од нашето тело. Додека мозокот постојано работи, мускулите се одмараат. Овој одмор негативно влијае на метаболизмот на мастите и јаглехидратите, на крвниот систем, вклучувајќи го и ендотелот – внатрешната обвивка на крвните садови, која ги регулира воспалителните процеси. Ова резултира со кардиоваскуларни болести, една од водечките причини за смрт во светот.

Студијата, спроведена на Универзитетот во Јужна Калифорнија, опфатила 28 мажи и жени од племето Хаџа, кои 8 дена носеле уреди на бутовите, за мерење на активноста на мускулите на нозете. Се испостави дека нивните активности биле 3 пати повисоки од препорачаните од американските лекари!

Иако хаџиите одмараат од 9 до 10 часа на ден, сепак не седат, туку клекнуваат кога не се на лов. Тогаш беше заклучено дека во положбата на клечење , мускулите трошат од 20 до 40% од енергијата што вообичаено се троши при одење.

Тогаш беше заклучено дека оваа положба може да го нормализира нивото на шеќер во крвта, како и кардиоваскуларни проблеми.

Значи, ако сакате добро срце, чучнете!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *