June 25, 2024

Иако се смета дека повеќето намирници имаат екстремно ниско ниво на радиоаkтивност, нивоата во бразилските ореви се доволно високи за да предизвикаат болест доколку се консумираат прекумерно.

Тие можат да имаат околу 1.000 пати поголема содржина на радио од просекот на сите намирници контаминирани со радио – вели нутриционистот Сузан Мориц.

Секој кој јаде два бразилски ореви дневно го зголемува внесот на природни радиоактивни елементи за околу половина во споредба со просечната исхрана.

Дури и на тоа ниво, германските експерти за радијација велат дека не треба да се плашите од негативни здравствени последици.

Меѓутоа, надминувањето на препорачаната дневна граница од два бразилски ореви може да доведе до симптоми како здив од лук, гадење, дијареа, осип на кожата, метален вкус во устата, губење на косата и ноктите и промена на бојата на забите, според Американскиот национален институт. на здравје.

Екстремно високиот внес на овие јаткасти плодови со високо ниво на хранливи материи од селен може да доведе до отежнато дишење, откажување на бубрезите, срцев удар и срцева слабост.

Статистички, луѓето во Европа јадат просечно околу 0,1 грам бразилски ореви по лице дневно, што е под нивото на опасност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *