February 24, 2024

Важно е да ја знаете вашата крвна група , особено во итни медицински случаи.
Постојат осум главни крвни групи: A +, A-, B +, B-, O +, O-, AB + или AB-. Експертите велат дека вашата крвна група може да открие на кои болести сте подложни.

СРЦЕВИ БОЛЕСТИ Добрата вест за луѓето од групата 0 е дека истражувањата покажуваат дека ризикот од развој на срцеви заболувања е низок. Експертите не се сигурни зошто, а некои мислат дека можеби е и други крвни групи поврзани со повисоки нивоа на холестерол и протеини кои се поврзани со формирање на згрутчување на крвта, пишува „webmd.com“.

РАК НА ЖЕЛУДНИК Крвната група А, АБ и Б се поподложни на оваа болест од групата 0. Ова особено важи за групата А, во која ракот на желудникот е почест. Истражувачите мислат дека е можно инфекцијата со H. pylori да е бактерија која е почеста во групата А. Оваа бактерија често се наоѓа во желудникот и може да предизвика воспаление и чир.

МЕМОРИЈА Беше спроведено мало истражување кое покажа дека луѓето кои често имаат проблеми со меморијата се оние со АБ групата.

РАК НА ПАНКРЕАСОТ Ако сте група А, АБ или Б, имате поголем ризик. Молекулите во крвта од групите А и Б и помагаат на бактеријата H. Pylori да расте и да се развива во цревата. Поголема е веројатноста да добиете рак на панкреасот.

СТРЕС, Стресот го зголемува нивото на кортизол во крвта, хормон на стрес. Луѓето кои имаат крвна група А имаат и покачени нивоа на кортизол.

Крвната група 0 може да ви помогне да се спротивставите на оваа болест, која е предизвикана од каснување од комарец. Паразитот е потешко да ве касни ако имате крвна група 0.

ЧИР Гастричниот улкус е многу болна работа и го отежнува секојдневието, а се чини дека почесто им се случува на луѓето кои имаат крвна група 0.

ЗГРУТЧУВАЊЕ НА КРВТА, Венската тромбоза е состојба во која се формираат згрутчување во длабоките вени, како што се оние во нозете. Истражувањата покажуваат дека луѓето кои имаат А, Б или АБ група исто така имаат поголема веројатност да го имаат овој проблем.

ДОЛЖИНА НА ЖИВОТОТ, Оние со крвна група 0 имаат шанса да живеете подолго.Експертите сметаат дека тоа е последица на намален ризик од кардиоваскуларни болести.

ПЛОДНОСТ Вашата крвна група не може да предвиди кога ќе забремените, но може да игра улога. Една студија покажа дека жените кои имаат помалку здрави јајници имаат поголема веројатност да имаат крвна група 0, но потребни се повеќе истражувања за да се докаже ова.

ДИЈАБЕТЕС Дијабетесот тип 2 е почест кај луѓето со крвни групи А и Б, а експертите сè уште не се сигурни зошто мислат дека се потребни повеќе истражувања.

МОЗОЧЕН УДАР, Ризикот од мозочен удар се зголемува ако имате крвна група АБ. Лекарите сметаат дека тоа е последица на подложноста на создавање згрутчување на крвта.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *