July 15, 2024

За време на месечарењето, луѓето обично ги повторуваат секојдневните активности: станување од кревет, соблекување, облекување, движење низ домот…

Сомнабулизмот е едно од нарушувањата на спиењето – таканаречените парасомнии. Парасомниите се нарушувања кои се карактеризираат со различни форми на краткорочни несакани и непредвидливи активности за време на спиењето или во транзициите помеѓу спиење и будност.

За време на месечарењето, луѓето обично ги повторуваат секојдневните активности: станување од кревет, соблекување, облекување, движење низ дома…

Сепак, месечарите ретко наидуваат на посложени активности како готвење, водење љубов, возење автомобил – сето тоа за време на спиењето. . Овие дејства може да траат од неколку секунди до 30 минути, а понекогаш и подолго.

„Месечарите се во средината на никаде: половина будни, половина заспани“, рече Карлос Шенк од Регионалниот центар за нарушувања на спиењето во Минесота.

„Мозокот произведува делта и тета бранови кои покажуваат дека личноста е во полусвесна состојба. Месечарењето обично се одвива во третата и четвртата фаза од РЕМ фазата.

Сомнабулизмот најчесто се јавува кај децата, а дури 17 отсто од децата на возраст од 11 до 12 години месечарат барем еднаш, додека кај 2,5 отсто од возрасните стресот, недостатокот на сон и нередовниот сон ја предизвикуваат оваа необична појава.

Сепак, месечарите често се изложени на ризик за време на оваа состојба . „Тие можат да си наштетат себеси и на другите, а понекогаш дури и да покажат агресивно однесување кон себе и кон другите“, вели Шенк.

Ако некој ваш близок е месечар – дали треба да го разбудите? Вистина е дека месечарите спијат толку цврсто што нема ни да реагираат на вашите обиди да ги разбудите.

Меѓутоа, доколку успеете да ги разбудите, тоа кај нив ќе предизвика дезориентација и стрес. Затоа, будењето не може да ги убие, ниту пак предизвикува инфаркт или кома, но препорачливо е да не ги будите.

Полека вратете ги во кревет и тие ќе продолжат да спијат сосема нормално, а наутро нема да паметат ништо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *