April 16, 2024

Владимир Милиќ е единствениот во Србија, веројатно на Балканот, кој прави медицински папарку кој го намалува холестеролот, ја подобрува микроциркулацијата кај атрофичните болести, го стабилизира крвниот притисок.

Владимир Милиќ (79) од Краљево речиси три децении се занимава со пчеларство и апитерапија, а тој е единствениот пчелар во Србија кој прави лековита папарку, производ од мртви пчели.

Причината за неговото пчеларство и апитерапија е од здравствен карактер, бидејќи токму пчелите го излекувале од тешка болест.

Полни 18 години бев неподвижен по два до три месеци, бидејќи боледував од тежок тип на дископатија. Ме лекуваа со разни инјекции, медицински третмани и алтернативни методи, но постојано бев врзан за кревет. Почнав да го прифаќам советот на мојот пријател пчелар да почнам да се лекувам со убоди од пчела, а уште во 1993 година, со многу болки од убоди од пчела, бев излечен и оттогаш не знам каква е болката – вели Владимир Милиќ за. Курир.

За цело време додека се занимава со пчеларство, Милиќ ги читал речиси сите книги од областа на апитерапијата. Се обучувал во Словенија и Романија, каде што собирал знаења од оваа област, а својата долгогодишна работа ја крунисал со основањето на првата „Пчелина куќа“ во Србија.

Целта на „Пчелината куќа“ е да помогне во лекувањето на луѓето од разни болести, вклучително и деца и возрасни: со вдишување директно од коприва, како и во просторијата, масажи со мед за лекување на разни внатрешни болки, и за зајакнување на целината. тело. Има и обука и третман со убоди од пчела под надзор на лекар – вели Милиќ.

Меѓутоа, она што го издвојува од другите пчелари е фактот што тој е единствениот во Србија, а можеби и на целиот Балкан, кој прави папарка, лек од мртви пчели, за кој научно е докажано дека помага за лекување на луѓето.

Мртвите пчели денес официјално не се медицински производ, но нивната практична употреба е потврдена. Треба да се напомене дека мртвите пчели се всушност тела на пчели кои на природен начин го завршиле својот живот.

Тинктурата од мртви пчели го намалува холестеролот, го зајакнува имунитетот, ја подобрува микроциркулацијата кај атрофичните заболувања, го стабилизира крвниот притисок, го регулира метаболизмот, работата на срцето и бубрезите, дигестивниот тракт, ендокриниот систем – вели Милиќ.

Тој додава дека телото на пчелата ги содржи речиси сите компоненти на мед, полен, матичен млеч, прополис и восок, додека хитинската обвивка, пчелната кожа, има многу вредни материи и хемикалии, како хепарин (антикоагулант), кој го намалува воспалението, го стабилизира. крвниот притисок и има терапевтски ефект врз циркулацијата на крвта.

Хепаринот се користи во медицината за лекување на циркулаторни нарушувања, патолошки заболувања на крвта, црниот дроб, срцето, крвните садови, бубрезите и други болести. Во фармакологијата, висок процент на хепарин се добива од хитинозната обвивка на пчелите, па затоа е исклучително скап и не е достапен за секого. Употребата на мртви пчели ги нема нуспојавите од убоди од живи пчели, токму поради присуството на хепарин – вели Владимир.

Апитерапијата не е замена за официјалната медицина Овој пчелар од Краљево особено нагласува дека апитерапијата – третман со употреба на мед и други пчелни производи, сепак, не може и не треба да биде замена за официјалната медицина, туку треба да биде превенција од болести, или да помогне и да го забрза заздравувањето.

На прашањето како собира мртви пчели и како прави папарка, нашиот соговорник објаснува: Најголем број на угинати пчели добиваме наесен, кога се врши ревизија на пчелните семејства. Сепак, не се користат сите мртви пчели, туку само свежи и суви, без непријатни мириси или мувла.

Кога во растворувач ќе се извади прашокот од мртви пчели и , се добива лекот папарка кој се користи за лекување на разни болести, ја чисти крвта и го зајакнува имунитетот. Нема контраиндикации при употреба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *