May 23, 2024

Според зборовите на докторот по интегративна медицина Слободан Дуњиќ, не сме ни свесни колку нештата што ги користиме секојдневно со нивното зрачење штетно влијаат на нашето здравје и на организмот – пред се храната и мобилните телефони, па објасни како треба да ги промениме нашите навики за подобар живот.

Сите болести кои почнуваат не почнуваат од вчера, а нашите баби велеа дека од примарен стрес до болест се потребни пет до 15 години. Мора да се грижиме за имунитетот и исхраната, па дури и зрачењето на нашите деца кои живеат неправилно.

Треба да знаеме кои надворешни влијанија можат да бидат лоши, како да се заштитиме – изјави Дуњиќ, кој гостуваше во „Уранка“ на телевизијата К1.

Тој претходно загрижи многумина велејќи дека работите што ги чуваме под креветот „зрачат како рендген“, а во оваа прилика зборуваше за мобилните телефони и рутерите како уреди со кои треба многу внимателно да се ракува.

Како што понатаму наведе, загадувањето и радијацијата се голем проблем, а најпаметно би било кога спиеме да го исклучиме рутерот, бидејќи сигурно не ни треба од 11 навечер до шест часот наутро кога ни треба мир, клеточна стабилност и секреција на хормони.

Тироидна жлезда, срце, сето тоа е загрозено. За што ви треба мобилен телефон во кревет? Купете евтин будилник, не спијте со телефонот. Во слободното време, не играјте игри на него, туку најдете хоби, па заборавивме да пишуваме и да разговараме.

Купете весник, читајте книга, одете во природа, а не цел ден со мобилен телефон како извор на информации и забава. Организмот не е само биохемија, туку и биофизика, мора да се ‘демагнетизира’, така да се каже – рече докторката.

Докторот обрна внимание на зголемениот стрес што не опкружува денес и објасни како да се справиме со него.

Можеме само да го модифицираме начинот на кој реагираме на стресот и на тој начин да го ублажиме. Поентата е да го амортизираме, не можеме да го спречиме.

Штом излезете од дома, на улица некој ви игра во сообраќајот… Заборавивме да се обидеме да го намалиме тој стрес со убави работи. Немаме хоби, немаме радост, имаме електроника. Сето тоа не е во ред – објасни Дуњиќ.

Докторот рече и дека, иако сè почнува од цревата, пред нив имаме клетки за кои многумина не ни размислуваат, ниту пак ги земаат предвид, иако, посочува, се се заснова на нив.

Кога 51% од клетките ќе се разболат, тогаш се случува болеста, се бори организмот. Последните десет години имаме нови болести, кои претходно ги ни постоеле. Сè почнува од желудникот, од цревата, а главната причина за сето тоа е зрачењето, имавме села без дијабетес, без рак.

Зрачи многу работи од лоши перници, душеци, материјали кои не се безбедни. Се туркаме под кревет, чанти, чевли, тоа е како магацин. Имаме и рутери во становите, децата спијат со мобилен телефон, ќелиите ни стануваат порозни од сето тоа.

Тогаш штетните работи полесно навлегуваат во нив – рече тој и додаде дека клучна е и исхраната, а суплементацијата со витамин Д нема да вреди ништо ако не сме го решиле проблемот што предизвикува недостаток, објасни докторот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *