April 10, 2024

Фројд ги изложил луѓето со ограничена интелигенција во една реченица и им ги припишувал овие квалитети.

Зигмунд Фројд , најпознатиот психијатар и таткото на психоанализата, ни остави генијални мудрости и изреки за сите времиња. Меѓу нив, има лекција што секој треба да ја запомни – како да препознавате глупави луѓе !

„ Првиот знак на човечката глупост е целосно отсуство на срам “

Легендарниот психијатар многу брзо ја открил човечката глупост, а како што можете да ги откриете, советува во една единствена реченица:

Првиот знак на човечката глупост е целосното отсуство на срам – рекол Фројд. Така, кога ќе се најдете во ситуација кога се срамите од туѓото однесување или изјава или сте изненадени од некои луди постапки – веднаш знаете со кого си имате работа .

Ако не те ценат, не се докажувај – биди тоа што си! Тоа не е проблем во вас, тоа е во нив. Затоа, не ги намалувајте критериумите и правете што сакаат, изигравајте го нивниот кловн. Верувај дека ќе те искористат во одреден момент, тоа е во луѓето.

Кога ќе им дадете еден прст – тие ја земаат целата рака. На крајот, поради се, навистина повеќе нема да ве ценат, па се што сте направиле и поминале ќе биде залудно. Ако не те ценат, не докажувај се – биди тоа што си. Не ја намалувајте цената на вашето достоинство за да стекнете доверба, и онака нема да ја добиете.

Ако не ви веруваат – не се оправдувајте Кога не сакаат да веруваат – нема да веруваат. Ќе го искористат за некои лоши намери. Доволно е да останете верни на себе и покрај се и ќе видите како работите ќе се променат сами по некое време.

Но, не очекувајте промени преку ноќ. Вистинските луѓе порано или подоцна ќе ја откријат вашата вредност. Кога ќе најдете такви луѓе, држете ги како капка вода на дланка и игнорирајте ги другите.

Вашите очи нема веднаш да ја забележат вредноста на таквите луѓе, но штом ќе ги препознаете, не дозволувајте ништо да ве одвлекува од нив.

Кога ќе станете најдобрата верзија од себе, тогаш ќе се појават луѓе чие присуство ќе стане вистинска авантура на заеднички живот. Тогаш вашиот заеднички живот ќе стане она што отсекогаш сте го посакувале.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *