July 18, 2024

Нутриционистот предупредува дека кафето и чајот никогаш не треба да ги комбинирате со еден вид храна!
Доколку пиете барем една шолја кафе, чај или некој друг пијалок кој содржи кофеин, треба да внимавате со која храна ги комбинирате овие пијалоци.

Нутриционистот и психолог д-р Сајмон Хил предупредува дека овие пијалоци, доколку се комбинираат со храна богата со железо , лошо влијаат на апсорпцијата на таа хранлива материја.

„Ако консумирате само растителна храна и јадете само извори што не се железо, треба да размислите за комбинации кои ќе ја забрзаат апсорпцијата на железо“, вели основачот на Mindbodygreen, Џејсон Вочхоб.

Нутриционистот Хил се согласува со тоа и предупредува дека е уште поважно да се внимава на храна која може лошо да влијае на апсорпцијата на железото.

„Кога станува збор за послаба апсорпција на железо, најголеми виновници се кафето и чајот, кои се пијат заедно со оброците богати со железо. тој рече.

Сето ова, секако, не значи дека треба да престанете да пиете кафе или чај, но доколку за оброк јадете храна богата со железо, оставете го пијалокот за малку подоцна.

Инаку, недостатокот на железо е еден од најчестите недостатоци во светот, особено кај жените, поради што сето ова е уште поважно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *