July 18, 2024

Од античко време, на медот му се припишуваат лековити својства. Заедно со прополисот, медот се користи за ублажување на многу тегоби, но експертите предупредуваат дека треба да се користи правилно.

Д-р Зоран Станимировиќ од катедрата за биологија на Ветеринарниот факултет и пчелар вели дека благотворното дејство на медот постои, но не треба да му се припишуваат чудотворни ефекти.

Лекарот наведува дека пчелните производи влијаат на зголемување и зајакнување на имунитетот како дополнителна храна, бидејќи медот е и храна и лек, но треба правилно да се користи. За некои, како што се дијабетичарите, медот може да биде отров.

Правилната употреба на пчелните производи значи дека секое утро по една лажичка мед во топол пијалок пијат дури и оние кои имаат некои проблеми со метаболизмот. Не би препорачал навечер, но до шест часот, повторно преку топол пијалок, температурата да не е повеќе од 35 степени, да промешате лажичка мед и да пиете со прополис или полен – советува професотор.

Не треба да јадете мед после 18 часот. Добро е малите деца да се навикнуваат на мед, но не премногу, и поради проблеми со здравјето на забите и поради проблеми со метаболизмот. Доволно е децата еднаш до двапати неделно да јадат парче леб со путер и мед.

Прополисот може да се користи и со топли напитоци, а може да се користи и за плакнење на грлото при воспаление и секаков вид вирусна инфекција.

Апелирам, прво лекарите, одредена терапија, а пчелните производи се дополнителни средства, храна која се користи на правилен и мудар начин и може да помогне во решавањето на здравствените проблеми – нагласи тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *