July 15, 2024

Ако чувствувате пецкање во рацете, хроничен замор, палпитации, постои голема шанса на вашето тело да му недостига калиум.

Калиумот е многу важна хранлива материја и одржувањето на неговото ниво на идеално значи дека многу системи во телото функционираат точно како што треба.

Намаленото ниво на калиум ќе влијае на многу процеси во нашето тело и ќе предизвика различни симптоми во зависност од степенот на инсуфициенција.

А сега кога видовме зошто калиумот е важен за нашето тело, ајде да погледнеме во која храна има најмногу од него.
Храна богата со калиум се портокалите, грејпфрутот, спанаќот, брокулата, доматите, компирот, цвеклото и слаткиот компир, а препорачаната доза која треба да се зема дневно е околу 3.500 милиграми.

Но, овој додаток често ги „вози“ обичните луѓе бидејќи дневната доза е висока, а постои и ризик од внесување премногу. Ако се внесе премногу калиум, може да се појават проблеми со бубрезите или крвен притисок.

Затоа, комерцијално достапните додатоци на калиум обично имаат од 50 до 100 милиграми, додека просечната банана содржи дури 400 милиграми од оваа супстанца.

Додатоци од повисоки дози не се препорачуваат бидејќи можат да предизвикаат стомачни проблеми, па дури и проблеми со срцето, но сепак најдобро е да се консултирате со вашиот лекар за дозата што би ви одговарала.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *