February 23, 2024

Свештеникот Александар Џермолин од Русија напиша текст во кој се занимава со тема која често се слуша на Балканот – а тоа е видовитоста, и уроци .

Реклами за разни пророци и луѓе кои се фалат со моќи како „отстранување магии“ и „отстранување уроци“ се гледаат секој ден, а колку вистина има во тоа и каков однос има црквата со тоа, откри Џермолин во својот текст.
Кој го пренесуваме во целост: – „Симнувам магии“, „Исфрлам магии“ – овие и слични огласи со години ги полнат рекламните страници на весниците од речиси секаков вид. А рекламата ги донесе своите „резултати“. „Оче, ми фрлаат лоши дела“ – или:

„Оче, препорачај ми добра икона против магии“, – по две децении често ја слушаш оваа фраза од разни луѓе кои доаѓаат во црква. И не само од оние што едноставно „одат“ во црква – се случува и бабата, која многу години оди во црква, да воздивнува на исповеди: „Еве, ми прават магии, тешко ми е да одам. ”

Термините како „магии“ и „уроци“ станаа цврсто утврдени не само како зборови кои често се користат, туку станаа составен дел од светогледот на многу наши сограѓани и го зазедоа своето место некаде покрај термините „добро и лоша енергија“ и многу други езотерични термини.

Тука треба да ја додадеме и целата група „психици“, кои користат православни симболи во нивните постапки на „симнување и фрлање магии“: свеќи, икони и многу повеќе. На крајот на краиштата, на обичен човек може да му се чини дека овие магии навистина постојат. И тука е потребно да се разјасни како Православната Црква се однесува кон ваквите поими.

Она што не постои „Магии“ – тоа е она што не постои. Постои само она што човекот дозволува да му го направат злите сили. Преподобен Пајсиј Светогорец рекол: „Црните сили на темнината се немоќни. Само луѓето, оддалечувајќи се од Бога, ги прават силни, затоа што на ѓаволот му даваат право на себе“. Секој христијанин е повикан да ја исповеда својата вера на дело.

„Верата без дела е мртва“, вели апостол Јаков (Јаков 2:20). И навистина, многу често можеме да видиме како човек кој се оддалечил од Црквата почнува да се занесува од разни „паранормални настани“. Ќе цитирам друг.

„Секој човек има простор во својата душа величина Божја и секој го исполнува најдобро што може“, – овие зборови му припаѓаат на непоколеблив атеист Жан Пол Сартр. Дури и тој го сфати тоа! Така е и овде: ако човек се оддалечи од Бога, може да се приближи само еднаш – кон Неговиот непријател, односно кон ѓаволот. „Кој не е со мене, тој е против мене; и кој не собира со мене, покажува“ (Мат. 12:30).

Современиот човек има сон – да биде како сите други. Веројатно сите го слушнале размислувањето на многу наши современици, во стилот: „Не направив ништо лошо“ и „Го направив она што го направија сите други“. Но, во духовниот живот не можеш да бидеш просечен – нема „сивило“ во православието.

Има или добро или зло. А кога човек мисли наивно, мислејќи дека не направил ништо лошо, а верувајќи „како сите други“, односно „во душата“, а без Црквата, тогаш треба да стави чесна дијагноза – таков човек го оставил Христа. . А тоа значи само едно – тој сега е отворен за секакви напади на злите сили, за кои нема да се двоуми.

Како да се борите ете, човекот се оддалечи од Христа. Започнуваат различни напади на зли сили. Човекот мисли дека му прават магии и почнува да се „бори“ со нив. И тука пазарот на магични услуги нуди огромен асортиман. Може да се обидете однапред да се заштитите од магии, можете да ги „симнете“.

Ако сакате да се дистанцирате од потенцијалните магии, тогаш треба да носите црвен конец, правилно да ја прободите иглата, можете да носите „око на Фатима“ и многу други варијанти на амајлии сè до целосна егзотика. Треба само да ја имаме на ум духовната суштина на таквите практики – тоа е исто како да им се обраќаме на злите духови.

Честопати им кажувам на луѓето кои доаѓаат во храмот со црвен конец или „окото на Фатима“ дека носат ѓавол. Можеби е малку суров, но е ефикасен. Повеќето луѓе ги кинат и фрлаат овие конци во самиот храм. Речиси нема смисла да се пишува за „отстранување на магии“, бидејќи тоа е истиот концепт на „клин по клин“. И јасно е дека свртувањето кон злите духови за помош против злите духови води до само еден резултат – продлабочување на ропството на злите сили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *