April 16, 2024

Бидете внимателни,вообичаени показатели за висок шеќер во крвта се зголемената жед и потребата од почесто одење во тоалет, но експертите велат дека тие би можеле да се најдат и во усната шуплина.

Истражувачите велат дека на луѓето со тешка болест на непцата, периодонтитис, им е потешко да го држат шеќерот во крвта под контрола.

За оние чиј шеќер во крвта не е добро контролиран, тие може да откријат преку проблеми со заболување на непцата, според Американската стоматолошка асоцијација (АДА).

Претходна студија објавена од експерти на AДА наведува дека луѓето со дијабетес може да имаат поголем ризик од развој на заболување на непцата од луѓето кои немаат дијабетес.

Болеста на непцата е сериозна инфекција која може да се лекува во повеќето случаи. Ако не се лекува, може да доведе до губење на забите кое е неповратно, бидејќи може да ја уништи коската што ги држи вашите заби заедно.

Бидејќи болеста на непцата е инфекција, веројатно е дека на дијабетичарите ќе им биде потешко да се справат со неа отколку на другите луѓе.

– Кога не е добро контролиран, дијабетесот исто така може да го забави процесот на заздравување. Ова значи дека ако имате дијабетес, можеби ќе ви треба повеќе време да се опоравите по стоматолошки третмани како што се вадење заби или било која орална операција, велат од АДА.

Нивната претходна студија покажа дека генерално, луѓето со дијабетес се повеќе склони кон губење на забите од оние кои не страдале од оваа состојба.
Околу 28 отсто од дијабетичарите тестирани во студијата ги изгубиле сите заби.

NHS наведува дека вишокот на гликоза во крвта може да ги зголеми шансите за заболување на непцата и инфекција. Официјалните упатства велат дека треба веднаш да посетите стоматолог доколку забележите проблеми во устата.
Експертите исто така додаваат дека треба да престанете да пушите за да го подобрите здравјето на непцата.

Еден од главните начини за контрола на дијабетесот и спречување на болести на непцата е одржување на нормално ниво на шеќер во крвта, пренесува Њујорк Пост.
Ако сте дијабетичар, веројатно ќе добиете уред за да можете да го направите дома. Ќе ви биде кажано кое е вашето просечно ниво на шеќер во крвта и тоа се нарекува ниво на HbA1c.

Иако тие се разликуваат за секого, NHS вели дека ако ги следите вашите нивоа дома, нормалното ниво е помеѓу четири и седум mmol / l пред оброците и под 8,5 до девет mmol / l 2 часа по оброкот.

Ако се тестира на секои неколку месеци, нормалниот HbA1c е под 48 mmol / mol (или 6,5 проценти на постарата скала).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *