June 22, 2024

Некои намирници имаат исклучително лошо влијание на нашата меморија и нивото на концентрација, а еве неколку!

Без разлика колку години имате, никогаш не е доцна да направите промени во исхраната кои можат да го подобрат и зачуваат вашето здравје .

Д-р Ума Naido, кој се бави со исхрана о проучување на бактерии во цревата и метаболички процеси кои можат да влијаат на функцијата помнење, вели постоечките студии покажуваат дека постои можност да се намали можноста за деменција ако одредени видови на храна кои негативно влијаат на стомакот се избегнат, а со тоа и на меморија и фокусот.

„ Тоа се намирници кои јас лично ги избегнувам токму затоа што поттикнуваат воспаленија и го уништуваат здравјето на мозокот“, тврди докторот.

ШЕЌЕР Иако мозокот ја добива својата енергија преку гликоза, исхраната богата со шеќер може да доведе до вишок на гликоза во мозокот, што пак може да доведе до проблеми со меморијата и губење на пластичноста во хипокампусот – делот од мозокот кој ја контролира меморијата.

Колачите и газираните пијалоци често се полни со додадени шеќери и затоа треба да се избегнуваат. Светската здравствена организација (СЗО) препорачува внесот на шеќер на дневна основа да биде помал од 10 отсто од вкупниот дневен внес на енергија кога се во прашање децата, но и возрасните. Значи, ако внесуваме 2000 калории дневно, максимум 200 калории треба да доаѓаат од шеќерот . Двесте грама шеќер се околу 10 пакетчиња шеќер за кафе.

ПРЖЕНА ХРАНА,Компирите , рибата или прженото пилешко се омилените намирници на многу луѓе, но кога станува збор за здравјето на мозокот, сепак би било неопходно да се намали внесот на пржена храна . Едно истражување покажа дека исхраната богата со таква храна е поврзана со послаби резултати на тестовите за меморија. Причината би можела да лежи во фактот дека вака подготвената храна може да предизвика воспалителни процеси кои ги оштетуваат крвните садови кои водат хранливи материи до мозокот.

ЈАГЛЕХИДРАТИ СО ВИСОК ГЛИКЕМИСКИ ИНДЕКС, Иако лебот и тестенините немаат сладок вкус, телото сепак ги обработува на многу сличен начин како шеќерите. Ова значи дека тие исто така можат да го зголемат ризикот од депресија . Не мора целосно да ги исфрлите јаглехидратите од исхраната, туку треба да внимавате кои ги јадете. Јаглехидратите со подобар квалитет се всушност цели зрна, храна полна со влакна и оние кои имаат понизок гликемиски индекс. Храна што треба да ја јадете помалку се компири , бел леб и бел ориз .

АЛKОХОЛ Додека алкохолните пијалоци можат накратко да го ослободат стресот од секојдневниот живот, постојаното консумирање сепак може да доведе до проблеми.

Архана Синг-Ману, професорка и научник од Францускиот институт за здравје и истражување, следела 9.000 луѓе 23 години за да потврди што му прави алкохолот на мозокот.

Резултатите покажуваат дека луѓето кои пијат алкохол или кои пијат повеќе од 14 пијалоци неделно имаат поголем ризик од развој на деменција во споредба со оние кои го пиеле умерено. Луѓето кои пијат повеќе од 14 алкохолни пијалоци неделно се сметаат за оние кои пијат премногу . Алкохолот не треба да се конзумира за да се заборави на грижите, а секако не треба често да се пие.

НИТРАТИ Тие се користат за да се направи храната да трае подолго или да се подобри нивната боја, како што се сланината или колбасите , а нивното консумирање може да биде поврзано со депресија . Една неодамнешна студија покажа дека нитратите можат да ја променат состојбата на цревата, така што тие влијаат на рамнотежата на бактериите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *