February 23, 2024

Балканците веруваат во многу непишани правила, склони сме на суеверие и многу ситуации толкуваме како предвидувања.

Според народното верување, овие работи привлекуваат несреќа и беда. Ова во никој случај не треба да се прави. Најчесто повеќето од нас слушнале за некои од нив, а многумина се придржуваат до нив.

Кога одите на патување, па морате да се вратите по нешто што сте заборавиле, не очекувајте придобивки од тоа патување.

Никогаш не треба да ни се вкрстат рацете кога се поздравуваме со некого. Ако четворица се поздрават и случајно ги прекрстат рацете, се верува дека тоа претпоставува расправија или прекин на пријателството.

Дали знаевте дека не е добро странец да ја напушти вашата куќа без да седне? Според народното верување, тоа ќе го одонесе мирот од куќата.

Не е добро да се перат алишта во вторник и Велики петок бидејќи тоа укажува на лошо здравје. Не треба да се потпирате на вратата, да седите на прагот, тоа ги носи сиромаштија.

Не е добро да оставиме отворени ножици во куќата бидејќи непријателите ќе бидат задоволни од нашата несреќа и ќе не озборуваат.

Не ја варосувајте куќата во петок. Привлекува беда. Огледалото држете го подалеку од креветот. Не треба да гледате во вашето лице во кревет бидејќи тоа навестува несреќа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *