April 12, 2024

Треба да го консумираат сите, особено оние кои имаат над триесет!
Калциумот е еден од есенцијалните витамини неопходни за здравјето на организмот , пред се на коските. Коската е живо ткиво кое е секогаш во флукс.

Во текот на животот, коските постојано се разградуваат и се градат во процес познат како ремоделирање. Коскените клетки наречени остеобласти градат коска, додека другите коскени клетки наречени остеокласти ја разградуваат коската.

Кај здрави индивидуи кои консумираат доволно калциум и физичка активност, производството на коските го надминува разградувањето на коските за околу 30 години. После тоа, распаѓањето на коските обично ја надминува конструкцијата.

Многу е важно преку исхраната да внесувате доволно калциум, а ако тоа не можете да го направите преку млечните производи, бидејќи не ги сакате или сте на посебен режим на исхрана, има и други намирници кои исто така содржат калциум.

Семето од сусам е одличен извор на железо, магнезиум, цинк, бакар, фосфор и растителни влакна и содржи седум пати повеќе калциум од млекото.

Но, нутриционистите советуваат дека не е препорачливо да ги јадете овие семки секој ден, бидејќи во неговите семки има материи кои можат да влијаат на згрутчувањето на крвта.

Но, ако се користи една лажица сусам еднаш неделно, организмот ќе се збогати со антиоксиданси и фитоестрогени, а метаболизмот како и холестеролот ќе се нормализира.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *