July 13, 2024

Прашањето што секој си го поставува е како да се поправи солено јадење и потоа да се направи вкусно.
Еден од најлесните начини да го поправите посоленото јадење е да додадете малку тестенини (фида или макарони). Ако не е можно додавање тестенини, може да се додаде зеленчук.

Најдобар зеленчук што може да се додаде е компирот или евентуално оризот, бидејќи тие апсорбираат најмногу сол. Кога ќе ги додадете, посолената храна треба да се вари уште десетина минути заедно со нив, за да се впие вишокот сол.

Кога додавате зеленчук, најдобро е да ги исечете компирите на големи парчиња, за подоцна лесно да ги извадите од садот. Добро е оризот да се стави во платнена кеса и подоцна да се извади од садот.

Ако се случи да пресолите некој оброк, можете да се обидете да го намалите процентот на сол со една или две белки. Едноставно ставете ги белките во врелата супа и кога ќе се стврднат извадете ги со лажица.

Друга мудрост предлагаат нашите баби, кои исто така случајно го посолеле гравот во глинен сад.
Во солена чинија ставиле платнена кеса во која ставиле мало парче интегрален леб. Ја оставија храната да се готви десетина минути и потоа извадија платнената кеса. И храната би била солена колку што треба.

На здравје

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *